13 партиди със заразени яйца са били доставени във Франция от Холандия през юли

  • 07 август 2017 21:10

  • 6715
  • 0
13 партиди със заразени яйца са били доставени във Франция от Холандия през юли
© Pixabay

13 партиди със заразени яйца са били доставени през юли от Холандия във Франция на две предприятия за производство на продукти на яйчна основа, съобщи говорител на френското министерство на земеделието и храните, цитиран от Франс прес.

Министерството е започнало да разследва дали опасните продукти са попаднали в търговската мрежа. Франция е била уведомена в събота вечерта и в неделя от Европейската комисия, че въпросните партиди са били доставени между 11 и 26 юли, уточни министерството в комюнике. По-рано днес Европейската комисия уведоми службите за безопасност на храните на Великобритания, Франция, Швеция и Швейцария като предпазна мярка, че яйца, заразени с инсектицид, може да са влезли на тяхна територия.

През почивните дни Германия и Холандия са известили за случая европейската система за бързо предупреждение за безопасност на храните. Целта е да се сподели информация, така че всички да знаят, че сега проверката зависи от преценката на властите в Швеция, Швейцария, Франция и Великобритания, посочи говорителката Ана-Кайса Итконен. По думите й мярката има изцяло превантивен характер и не означава, че яйца, заразени с инсектицида фипронил, всъщност са били внесени в тези страни. Властите в Белгия и Холандия разследват как инсектицидът е влязъл в досег с кокошките носачки, припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини