Израел затваря офисите на "Ал Джазира"

  • 06 август 2017 18:44

  • 3299
  • 2
Израел затваря офисите на "Ал Джазира"
© Getty Images

Израел се стреми да забрани излъчването на водещата катарска новинарска мрежа "Ал Джазира" в страната и така да се присъедини към арабските държави, които вече спряха телевизията, обвинявайки я в подстрекаване към насилие. Това обяви днес израелският министър на комуникациите Аюб Кара, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите на Кара, който е от партията на премиера Бенямин Нетаняху "Ликуд", предвижда се да бъдат анулирани прескартите на репортерите на "Ал Джазира", което би им попречило да работят в Израел.

Министърът е поискал от правителствената пресслужба да анулира журналистическите карти и преговаря с кабелните и сателитните оператори за блокиране на емисиите на "Ал Джазира" в Израел, предаде ДПА.

Крайната цел е законодателство, което да ги забрани изцяло, допълва АП.

График за мерките не се посочва.

Израел ще затвори офиса на "Ал Джазира" в Ерусалим, потвърди новинарската телевизионна мрежа с централа в Доха, цитирана от ДПА. В Туитър медията написа, че ще ще бъдат засегнати и арабските, и английските й канали.

Неотдавна Йордания и Саудитска Арабия закриха местните офиси на "Ал Джазира", припомня АП. Освен това мрежата е забранена в няколко страни - Египет, Ирак, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Сирия, Бахрейн.

"Ал Джазира" е обвинявана, че дава трибуна на ислямистки групировки, посочва ДПА, допълвайки, че каналът отхвърля подобни твърдения.

Катарската новинарска мрежа осъжда решението на Израел и ще го оспори в съда, предаде Франс прес, позовавайки се на високопоставен представител на "Ал Джазира".

Последвайте канала на

БТА
3299 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
2

2017.08.07 | 06:49

2
Май е време да гледаме ал джазира...до вчера когато лъжеха и плюеха по народите бяха много удобни..

2017.08.07 | 06:49

1
ИЗРАЕЛ ПРИЕ ИСЛЯМА

Добави коментар

Водещи новини