Заработи най-голямата ВЕЦ в Ангола

  • 05 август 2017 16:05

  • 2067
  • 0
Заработи най-голямата ВЕЦ в Ангола
© Pixabay

Анголският президент Жозе Едуарду душ Сантуш, чийто мандат изтича в края на месеца, откри официално в Лаука най-голямата в страната водноелектрическа централа (ВЕЦ), която е и една от най-мощните на африканския континент, предаде Франс прес.

Първите от шестте турбини във ВЕЦ "Лаука", изградена на река Кванза, вливаща се в Атлантическия океан, бяха пуснати в експлоатация вчера.

Очаква се всичките шест турбини с общ капацитет 2070 мегавата да заработят до края на 2018 година.

Започнато през 2012 година, строителството на съоръжението, оценявано на 4,3 милиарда долара, е дело на бразилската компания Одебрехт (Odebrecht).

Централата трябва да позволи да бъде намалено прекъсването на тока в Ангола, основен производител на петрол на континента, наред с Нигерия, и да снабдява с електричество около 8 милиона души.

Това е третата ВЕЦ на река Кванза, след "Камбамбе" (960 мегавата) и "Капанда" (520 мегавата).

Вчера президентът даде официално начало и на изпълнението на проект за водна централа "Какуло Кабака" (Caculo Cabaca Hydropower Project) в анголския град Дондо. В момента това е най-голямата ВЕЦ, която ще бъде изградена от китайска компания в Африка, съобщи Синхуа.

Агенцията цитира Жън Цзянго, заместник главен мениджър на групата изпълнител Чайна Гъчжоуба (China Gezhouba Group Co. Ltd - CGGC).

Проектът се оценява общо на 4,5 милиарда долара, а планираната мощност е 2171 мегавата. Той ще бъде завършен за 80 месеца, като през периода на активното строителство се очаква да бъдат създадени близо 10 000 работни места за местните.
Ангола е една от африканските страни с най-обширно сътрудничество с Китай в областта на инвестициите и финансирането, както и инфраструктурното строителство. Китай е вложил близо 50 милиарда долара в тази африканска страна, отбелязва Синхуа.

Последвайте канала на

БТА
2067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини