Доналд Туск: Европейското бъдеще на Полша е несигурно

  • 04 август 2017 07:19

  • 1430
  • 5
Доналд Туск: Европейското бъдеще на Полша е несигурно
© gettyimages (архив)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви снощи, че европейското бъдеще на страната е несигурно, предаде Ройтерс.

Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г., отбелязва Ройтерс. "Днес европейското бъдеще на Полша е под въпрос", заяви снощи Туск, който е и бивш полски премиер, управлявал до 2014 г., след като даде показания във Варшава по повод на катастрофата през 2010 г., при която загина полския президент Лех Качински. "Разбирам чувствата на поляците, които се притесняват за съдилищата и за бъдещето на страната в ЕС", добави той.

Правителство на Туск и центристката партия "Гражданска платформа" управлява в продължение на 8 години. През 2015 г. партията "Право и справедливост", водена от Ярослав Качински, брат близнак на загиналия президент Лех Качински, спечели изборите и се зае да въвежда радикални реформи. Някои поляци смятат съдебната система в страната за корумпирана и подчиняваща се на начина на мислене от комунистическата епоха. Други обаче смятат реформите на "Право и справедливост" за опит за заграбване на властта, който нарушава демократичните норми.

"Има много въпроси, по които действията на полското правителство изглеждат много противоречиви от гледна точка на целия ЕС, включително, понякога, на Будапеща", подчерта Туск. Унгария обикновено е съюзник на Полша, но през март тази година подкрепи оставането на Туск на поста Председател на Европейския съвет, с което разочарова "Право и справедливост", припомня Ройтерс.

Туск отправи критики срещу правителството на премиера Беата Шидло и за сечта в Беловежката гора.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1430 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
FM

2017.08.08 | 13:15

5
Както върви и бъдещето на САЩ не е сигурно.

2017.08.08 | 13:15

4
като падне продажното правителство на качински ще се оправят нещата
...

2017.08.07 | 10:53

3
Ako se umni poljacite sega ta da izlezat ot EU shte bade najhubavo, inache gi chaka mnogo, mnogo afrikanski i arabski migranti kakto ostanalata chast na Evropa.
гошо

2017.08.07 | 10:52

2
Туск е полският пример за национален предател,не сме само ние с бившите си президенти и еврокомисари.
ес марионетката на терориста сащ

2017.08.04 | 12:23

1
като гледам бъдещето на еУропата е май Албания Босна, Македония и ние.. а до тогава може и турция да се прецака

Добави коментар

Водещи новини