Бразилският президент събра достатъчно гласове и избегна дело за корупция (обновена)

  • 03 август 2017 06:26

  • 1441
  • 0
Бразилският президент събра достатъчно гласове и избегна дело за корупция (обновена)
© Getty Images/Guliver

Бразилският президент Мишел Темер събра достатъчно гласове в своя подкрепа в Камарата на депутатите, за да не му бъдат повдигнати обвинения във вземане на подкупи и така се спаси от дело във Върховния съд, което щеше да го отстрани от поста, съобщиха световните агенции.

Опозицията се нуждаеше да събере две трети от гласовете на депутатите (342 от 513), за да даде президента на съд, но в крайна сметка не можа да убеди дори половината присъстващи в залата да подкрепят действията й.

Общо 263 депутати гласуваха в подкрепа на Темер, 227 гласуваха против него, а двама се въздържаха.

"Камарата на депутатите, която представлява бразилския народ, се произнесе ясно и безспорно. Това в никакъв случай не е лична победа, това е победа на правовата демократична държава", изрази задоволство Темер в телевизионен ефир веднага след обявяването на резултата.

Темер успя да се спаси от съда, въпреки тежките обвинения на главният прокурор Родриго Жанот, според които той се е възползвал от поста си, за да получи подкуп в размер на 500 000 реала (140 000 евро) от компанията за месо Жота Бе Еси.

Темер застана на президентския пост преди около година, след като предшественичката му Дилма Русев бе отстранена с процедура по импийчмънт за манипулиране на държавните финанси.

Последвайте канала на

БТА
1441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини