Започнаха нови разкопки в археологическия резерват Абритус

  • 02 август 2017 14:32

  • 1506
  • 1
Започнаха нови разкопки в археологическия резерват Абритус
©

Започнаха разкопките на археологическия резерват Абритус за това лято, съобщи ръководителят на археологическия екип Галена Радославова. В екипа са трима археолози и един реставратор.

За тазгодишните археологически проучвания община Разград е отпуснала 5 000 лева, а 14 800 лева осигурява Министерството на културата. Обект на разкопките отново е сектор 3, разположен близо до Северната крепостна стена на Абритус, каза още Радославова. Очакванията са да се довърши изясняването окончателно на архитектурните планове на няколко масивни сгради, датиращи от 5-и век, разкрити през изминалите археологически сезони.


Разкопките ще продължат един месец. Целта на екипа е след това сградите да бъдат консервирани, реставрирани и адаптирани за туристически посещения, посочи ръководителят на археологическите разкопки.

Тя припомни, че миналото лято в проучената източна част на сектор 3 археолозите откриха многобройни керамични фрагменти от съдове - гърнета с характерната за периода украса от врязани хоризонтални и вълнообразни линии, фрагменти от съдове с черна излъскана външна и вътрешна повърхности, костени шила.

Сред находките бе също бронзов коланен накрайник, както и един бронзов реликвен нагръден кръст с изображение от едната страна на Христос, а от другата на Богородица Оранта.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ СПОМЕНИ

2017.08.02 | 16:18

1
КОПАЛ СИ, КОПАЛ СИ И КАКВО СИ ИЗКОПАЛ? ИЗКОПАЛ СИ ЕДНА ДУПКА. И ЗА КАКВО МИ ИСКАШ ПАРИ? ЗА ДА Я НАПРАВИШ ПО-ГОЛЕМА.

Добави коментар

Водещи новини