Кои държави притежават най-много кибероръжия?

  • 01 август 2017 17:42

  • 2274
  • 0
Кои държави притежават най-много кибероръжия?
© Pixabay

Киберпространството, със своята абстрактна и невидима природа, е новият военен фронт праз XXI век. Големите световни сили се впуснаха в луда надпревара да увеличат арсенала си от кибероръжия.

Въпреки че, както казва пред ВВС Роб Притчард, експерт по киберсигурност с над 15-годишен опит в областта, е много по-добре да се говори за „киберкапацитет, доста по-широка концепция, която включва повече неща“.

Освен това кибернетичната надпревара не включва само инструменти, а също и стратегии за шпионаж, цензура и набиране на сили в киберпространството. Карл Грийнфийлд, директор по компютърната сигурност на организацията Capital Networks Solutions с централа в Кардиф, Великобритания, казва, че трябва да се различават два вида кибернетичен капацитет – офанзивен и дефанзивен.

Офанзивни


Офанзивните способности могат да се намират в ръцете на правителства, армии, служби за сигурност, професионални престъпници, script kiddies (аматьори, които прекъсват компютърните системи с програми, разработени от други хора), и хактивисти (хакери активисти)“, обяснява Грийнфийлд.

Офанзивният капацитет включва кибернаблюдение и хакерски методи за прекъсване или унищожаване на системи. Тук влизат и компютърните червеи за репликиране на малуер (злонамерени програми) - една от актуалните тенденции, регистрирани след десетгодишно прикъсване.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини