С водоноски карат вода в трънските села Забел и Зелениград

  • 01 август 2017 15:45

  • 992
  • 0
С водоноски карат вода в трънските села Забел и Зелениград
©

Две водоноски са осигурили от "Водоснабдяване и канализация" /ВиК/- Перник за трънските села Забел и Зелениград, където при проведения радиологичен контрол бе установена завишена алфаактивност и естествен уран, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Перник.

Веднага след получаването на резултатите от Националния център по радиобиология и радиационна защита, от РЗИ- Перник са връчили предписание на управителя на "Водоснабдяване и канализация" за предприемане на съответните мерки.

Изпратено е и писмо до кмета на Трън, с цел незабавно уведомяване на кметския наместник на селата Зелениград и Забел за ограничаване ползването на водата за питейни нужди и приготвяне на храна от населението.
От РЗИ- Перник съобщиха още, че при извършените през втора половина на юли изследвания за качеството на питейната вода е установено наличие на колиформи в пробите, взети от чешма в трънското село Неделково и колиформи и клостридиум перфрингенс във водата от чешма в бившата болница в Трън.

Заради установените отклонения от нормите на кметския наместник на Неделково и на ВиК - Перник са връчени предписания за предприемането на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

Годна за пиене вече е водата в трънското село Дълга лука, в радомирското Углярци и в брезнишките Садовик и Ребро, където също имаше наличие на микроорганизми в питейната вода. Заради установени през първата половина на юли колиформи и ешерихия коли във водата от чешма в центъра на пернишкото село Ярджиловци, по заповед на кмета на населеното място, е спряно водоподаването от каптаж "Бивовица" в селото.

Последвайте канала на

Нора Виткова
992 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини