Руско издание: Нашите граждани може да имат проблеми с визите за САЩ

  • 01 август 2017 09:53

  • 1977
  • 7
Руско издание: Нашите граждани може да имат проблеми с визите за САЩ
© gettyimages (архив)

Гражданите на Русия може да срещат занапред трудности при получаването на визи за САЩ, пише "Комерсант". Вестникът анализира последиците от руските контрамерките на новите антируски санкции, гласувани от американския Конгрес.

Москва разпореди американците да намалят персонала на мисиите си в Русия. По-рано бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол предупреди по този повод, че ще се наложи руските граждани да чакат визи за САЩ "със седмици, ако не и с месеци", напомня изданието.

Американското посолство в руската столица вече препоръчва на сайта си молбите за визи да се подават "най-късно три месеца преди вероятната дата на заминаване". Освен това заради антиамериканските санкции няколкостотин руски граждани може да изгубят работните си места. Повечето от общо 1200 служители в мисиите на САЩ са хора, наети на място, в Русия - секретари, преводачи, готвачи, охрана, пише всекидневникът. Според него няма обществено достъпни актуални цифри, но по данни на Държавния департамент през 2013 г. едва четвърт от персонала на мисиите е бил американски. "Очаквам съкращенията да засегнат най-вече хора от Русия", смята Макфол.

Москва и Вашингтон "са обречени на дълго противопоставяне", коментира журналистът американист Михаил Таратута. По думите му гласуваният в САЩ закон за нови антируски санкции "е погребал надеждите на Кремъл за подобряване на отношенията с Белия дом".
Налагайки санкции, американските власти често разчитат гражданите на съответната страна да усетят последиците на свой гръб и да настояват за промяна в политиката на собствената си държава, пише в редакционен коментар по темата "Независимая газета".

На практика обаче не става така. Онази част от електората, от която зависи мандатът на
руския президент Владимир Путин и на целия управляващ елит, пренебрегва последиците от санкционната война - не ги усеща или просто не желае да протестира по този повод и да иска смяна на политическия курс. Напротив - трудностите карат жителите на Русия да се сплотяват около властта, макар че по логиката на американците трябва да обвиняват тъкмо нея за своите беди.
Групата граждани на Русия, които ще получават по-трудно визи за САЩ, не представляват електорален интерес за руския управляващ елит. Те могат да адресират претенциите си към американските власти, които им създават трудности, а Русия само отвръща на техния "цинизъм" и "простащина", обяснява вестникът, като цитира коментар на президента Путин по повод новите антируски санкции на САЩ.

Чуждестранни участници в руски енергийни проекти предупредиха, че няма как да се противят на решението на САЩ и вероятно ще спрат сътрудничеството с Русия, посочва в друг материал "Независимая газета". Споменават се например френската компания "Анжи", партньор на руския "Газпром" в изграждането на газопровод "Северен поток-2", и холандско-британският концерн "Шел", също участник във финансирането на проекта. Русия обаче е твърде важен партньор за много европейски страни и европейците ще се борят докрай за толкова значими за тях проекти като "Северен поток-2", коментира Иван Андриевски от ръководството на Руския съюз на инженерите.

"Някои компании не ще успеят по различни причини да се борят и да лавират и ще им се наложи да напуснат руските проекти, но други ще изберат пътя на борбата, за да не губят доход в размер на милиони, дори милиарди долари", казва експертът.
Доскоро обединена Европа бе главен инициатор на "наказания" и всевъзможни мерки за възпиране на Русия. Но сега европейските лидери взеха да роптаят веднага щом видяха текста на законопроекта, защото никой не бе съгласувал с тях новите санкции, отбелязва "Взгляд".

Според Брюксел, Берлин и Париж Чичо Сам неправомерно се е намесил в регулацията на европейския енергиен пазар. Ред експерти заявиха, че законопроектът намирисва на недобросъвестна конкуренция. След физическата изолация на Катар (един от водещите доставчици на втечнен газ за Европа) следва опит заповеднически "да се минимизира зависимостта" на ЕС от руското синьо гориво. И какво в замяна? Втечнен газ от американските находища, обяснява руското издание.

Последвайте канала на

БТА
1977 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА ОТ сесесере !!!!!!!!

2017.08.18 | 21:06

7
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКАТ руски ПИЯНИЦИ НИКЪДЕ ПО СВЕТА ДО КАТО путю НЕ КАПИТОЛИРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА ОТ сесесере !!!!!!!!

2017.08.18 | 21:06

6
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКАТ руски ПИЯНИЦИ НИКЪДЕ ПО СВЕТА ДО КАТО путю НЕ КАПИТОЛИРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
путин

2017.08.18 | 21:06

5
Тавариши май пак ще ядем картофки и боб !!!!!!!!!!!!!!!
САЩ ИБАХА МАЙКАТА НА сесере ФАКТ ФАКТ НЕОСПОРИМ !!

2017.08.18 | 21:06

4
ЗАЩО Е ТОЛКОВА ПРОСТ ТОЯ руски НАРОД НЕ ВИЖДАТ ЛИ ЧЕ путин ГИ КАРА КЪМ АДА ?????????????????????????????????
Пизда Иванич -потърпевш от санкциите

2017.08.18 | 21:06

3
И отникъде взора надежда не види ...............!
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА ОТ сесесере !!!!!!!!

2017.08.18 | 21:06

2
ЗАЩО Е ТОЛКОВА ПРОСТ руския ПИЯН НАРОД НЕ ВИЖДАТ ЛИ ЧЕ путю ГИ КАРА КЪМ АДА ??????????????????????????????
оня с коня

2017.08.18 | 21:06

1
Истината е че американците искат да завземат пазарите на Русия с горива на старият континент. По този начин хем ше си продават горивата хем ще затрудняват Русия. Интересното е че европейските лидери не искат американските горива.

Добави коментар

Водещи новини