Свлачище предизвикало 100-метрово цунами в Гренландия

  • 31 юли 2017 07:24

  • 3609
  • 1
Свлачище предизвикало 100-метрово цунами в Гренландия
© Pixabay

Датски и американски сеизмолози установиха, че 100-метровото цунами, което помете миналия месец гренландското рибарско селце Нугатсиак, е било предизвикано от свлачище, съобщава сп. "Нейчър".

На 17 юни огромната вълна се стовари върху споменатото поселище в северозападната част на Гренландия, като разруши 17 къщи и отне живота на 4 души, припомня БТА.

Първоначално се считаше, че цунамито е възникнало вследствие на земетресение, тъй като приборите са реагирали на трус с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер. Но учените бяха смутени от факта, че никаква тектонична активност не е била регистрирана нито преди, нито след раздвижването на пластовете. Едва когато специалистите изследвали бреговата линия на Гренландия, те си дали сметка какво всъщност се е случило. Голямо свлачище на скали било рухнало във фиорда Карат от височина 1000 м и предизвикало гигантската вълна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2017.07.31 | 16:13

1
В днешните несигурни времена трябва да се застраховаме. По света хората си застраховат дори домашните любимци. Ако е добър застрахователят ви, при всички случаи вие ще сте направили добра инвестиция и ще получите добра доходност от парите си. Аз съм доволен от БГ ИНС – ЗАСТ

Добави коментар

Водещи новини