Цветан Цветанов: Мнозинството е стабилно за пълен мандат

  • 30 юли 2017 20:53

  • 3697
  • 23
Цветан Цветанов: Мнозинството е стабилно за пълен мандат
© Булфото (архив)

С Борисов бяхме обсъждали през септември да сменим Живко Мартинов заради слабите ни изборни резултати в Добрич. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в интервю за "24 часа".

- Г-н Цветанов, с какъв тон закривате този политически сезон? Вчера управляващи и опозиция дадохте много силен знак на единство по ключов въпрос, днес (петък - б.а.) обаче с БСП пак се нападате и си лепите грозни етикети.

- Явно в БСП все още не могат да се отърсят от комплексите си, породени от изборната загуба от края на март, и смятат, че с негативна кампания и нападки към правителството, към премиера и към представителите на парламентарната група на ГЕРБ могат да извлекат някакъв политически дивидент. Ние се държим изключително конструктивно и отговаряме на политическата агресия само когато това е крайно необходимо за работата ни като законодатели.

- Казвате, че те са си увеличили неправомерно парламентарната група благодарение на купени ромски гласове.

- Вие чухте какво каза техният народен представител Жельо Бойчев, който прочете декларация от името на тяхната парламентарна група.

- Искат да ви приравнят със суджук.

- Говорят за обществени поръчки, за НДК, говорят за суджук. Казах им, че ако работим така, това няма да доведе до нищо добро. И казах още, че ако са толкова заинтересовани от действията на нашия бивш депутат Живко Мартинов, трябва да си спомнят, че много по-голямо престъпление се предполага, че е извършил техният народен представител (Манол Генов - б.а.), който е разговарял със затворник и е купувал гласове на български роми, за да увеличи партията му електоралната си подкрепа и да може той лично да влезе в парламента. Това може би е стил на работа в БСП.

- Съпоставими ли са суджукът и купеният глас?

Няма съмнение, че подобни действия са укорими, но кое е по-укоримо? Разбира се, че това, което нарушава демократичните устои. Сега защитната позиция на БСП е да атакува на принципа “Крадецът вика: Дръжте крадеца!”. Ето това се случва. Говорят за обществени поръчки, а всички ние знаем какво се случваше при техните управления. Но не искам да се говори само за миналото и да се връщам на тези теми. Ние искаме България да не спира своя път напред, искаме да изработваме политики, които да стигат до хората и да правят живота им по-добър и достоен. Искаме да ни оставят да работим така, че с предстоящото председателство всички българи да се гордеят с направеното.

За нас е важно да бъдем активни за постигане на добра евро-атлантическа перспектива на Западните Балкани и да подпомогнем влизането на съседните държави в ЕС. Към това се стреми премиерът Борисов. Той се доказа като истински регионален лидер, уважаван от всички европейски лидери. В ЕС се чува все по-силно гласът на България. В това число и за парите, които ни бяха така нужни и които бяха отпуснати за надграждането на капацитета на външната граница на ЕС с Турция. Значимо е и това, което се случи с приоритетите, които ние сме заложили по председателството . България настоя Западните Балкани да бъдат приоритет в триото на Естония, България и Австрия.

- Вкара ги в дневния ред.

- Да. Това е тема, която е важна за нас. Важно е това, което успя да направи Борисов в контактите си с премиера Заев след дълги години на противопоставяне.

Трябва да бъде даден шанс при подобни обстоятелства и повече от задължително е правителството да бъде подкрепено. Искам да благодаря и на БСП, и на ДПС, и на “Воля”, и на “Обединени патриоти”, че дадоха подкрепата си за декларацията, което овластява правителството ни да извърши последващи действия за този договор.

Известно е, че през 1992 г. България беше първата страна, признала Република Македония. Много е важно нашата страна да е активна в усилията си да поддържа добросъседски отношения, защото това е добре за хората, живеещи в двете държави, но също така е и въпрос на сигурност в нашия регион.

В декларацията, която ГЕРБ обяви, се казва, че всички правителства, всички парламентарни групи, всички народни представители, всички общественици и всички историци са допринесли за това да може следващата седмица премиерите Борисов и Заев да подпишат този договор и той да бъде наблюдаван от парламентите и на двете държави. Ние доказваме пред Европа и пред света, че ценим съседните държави, но и историята си така, че да да не ни противопоставя, а да ни обединява.

- А вашата оценка на приключилия парламентарен сезон каква е? Опозицията е изключително недоволна, че Народното събрание върти на празни обороти.

- Положихме максимални усилия, за да работим в условията на диалог по национални теми. На моменти това се случваше, но на моменти бяхме провокирани от БСП.

Не бих казал, че сме изпълнили оптимално с желаното съдържание нашата парламентарна дейност, но в крайна сметка добрата работа на парламента е функция на волята на всяка една парламентарна група. Но когато имахме възможност, направихме законодателни промени и смятам, че имаме принос за това да бъде облекчена работата на изпълнителната власт. Много бих искал през следващата парламентарна сесия да работим така, че да повишим общественото доверие към институцията, която представляваме, както и към законите, които произвеждаме. Предстои ни много работа - антикорупционното законодателство, Законът за концесиите.

- И ще приемете нови членове на ВСС?

- Да, това ще бъде още в началото на новия политически сезон.

- Защо не минаха двамата зам.-шефове на Комисията за финансов надзор? Опозицията видя първо пропукване в управляващата коалиция - между ГЕРБ и патриотите, които не подкрепиха номинациите в пленарната зала.

- В действителност нямаше съгласуване по тези кандидатури. Тук обаче мога да кажа, че по закон председателят на КФН предлага заместниците си, за да се избегне външна политическа намеса. Затова ние не сме участвали в обсъждане с председателя на КФН за номинациите, които ще бъдат направени. Номинациите бяха внесени в деловодството в 18 без 10, точно преди изтичането на крайния срок. Нашата парламентарна група винаги се е отнасяла с респект и е подкрепяла кандидатурите, които се предлагат от професионалистите във всяка една сфера. Затова подкрепихме двете номинации, но нито една от останалите ПГ не го направи. Те бяха представени от председателя на КФН и изслушани на последното заседание на нашата ПГ във вторник. И нямаше никакъв проблем номинираните да бъдат възприети на базата на техните професионални качества.

- След това не попитахте ли патриотите какво става? Дали отказът не е реакция на това, че ГЕРБ оттегли ограничението чужди фондации да могат да финансират магистратски организации, т.нар. поправка “анти-Сорос”?

- Не мисля, че има зависимост. ПГ на ГЕРБ взема решенията след обстойни обсъждания на предимствата и недостатъците.

- И мнозинството не е застрашено?

- Мнозинството не е застрашено. За да е застрашено, трябва да има сериозни проблеми по онова, което сме разписали като акценти в управленската ни програма, която скоро ще бъде представена публично. Няма разминаване по нито една от секторните политики, които трябва да бъдат реализирани в този 4-годишен мандат.

- Възпламенихте залата, като споменахте за четвърти мандат на Борисов. Всички започнаха тълкуване какво точно сте искали да кажете. Част от опозицията го разчете като знак, че властта ще се разпуска скоро, други ви обвиниха, че в ГЕРБ сте самонадеяни. Как да го тълкуваме?

- Това беше единствено отговор на поредна провокация на БСП. Твърдяха, че държавата била фалирала, че в първия, втория и третия мандат на Борисов страната била в хаос. А България реално има все по-добри икономически показатели, икономически ръст, по-голяма усвояемост на еврофондовете, по-ниска безработица. Отговорих, че социалистите са в правото да искат оставки и да критикуват правителството, но когато има смислени аргументи, а не по инерция и с лични нападки. Привнасянето на личен елемент в атаките означава, че опонентите нямат достатъчно аргументи. А нападките бяха прекалено персонализирани към г-н Борисов.

Наложи се да кажа, че и първият, и вторият, и третият кабинет “Борисов” са функция на парламентарни избори и на волята на суверена. Затова споменах и това, че след 4 г., когато отидем на избори и представим всичко, което сме направили, българските избиратели отново ще могат да дадат подкрепата си за партията, която да управлява. По тази логика не изключвам възможността да има и кабинет “Борисов 4”. Защото, ако нещата се случват и имаме успешно председателство, логиката ми е вярна и правилна. А това, че подобни изводи не се харесват, е повече от очаквано.

- Притеснява ли ви факта, че казусът НДК може да хвърли сянка върху българското председателство на Съвета на ЕС?

- НДК е сградата, в която ще се проведе голяма част от основните мероприятия, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС. Когато НДК бъде ремонтиран, страната ни ще бъде готова със сграден фонд, който е нужен за подобни събития. При всичко това, което се изприказва, аз мога да коментирам, че когато има достатъчно данни за злоупотреби, премиерът има рефлекса да реагира светкавично. Неслучайно той написа “да” върху доклада, който му е представила Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по случая. Това означава, че премиерът, както винаги, когато получи информация, свързана със съмнения за корупция, иска всичко да се провери, и то по най-бързия начин. Затова и подкрепихме предложението на БСП за анкетната комисия за НДК. Знаехме, че за нас и за обществото е важно да има развръзка по случая. Вече се свърши голяма по обем работа, бяха изслушани ресорните министри, които са имали отношение към НДК. В момента единствено прокуратурата е компетентна да проведе проучванията си и да даде отговор има ли нарушения и кои са виновните. Това е съвсем закономерно и няма никаква драма. В БСП очевидно не мислят така, а издигат НДК като някакъв лайтмотив, като разчитат този скандал да ги зареди с допълнителна политическа енергия. Това не се случва засега. Подобни действия навеждат единствено на мисълта, че БСП пребивава в парламента с основна цел да руши авторитета му и да хвърля обвинения към кабинета и персонално към Борисов. И правят това в момента, в който премиерът е безспорен авторитет като европейски лидер. И именно той е човекът, който има важна роля на редица регионални форуми за бъдещето на Западните Балкани и на срещите на европейските лидери, където се вземат реалните решения за политиките в ЕС.

Ничии клевети не могат да омаловажат факта, че страната ни в момента има изключително добри съседски взаимоотношения и поставя основите на ново прагматично сътрудничество с всички съседи, включително и с Турция, която е външна граница на ЕС.

- Вероятно затова от Брюксел ни насърчиха с придвижването напред на така желания от нас бъдещ газов хъб?

- Точно така. Това е доказателство, че премиерът Борисов е успял да спечели доверието на всички лидери, които имат пряко отношение към реализирането на газовия хъб. Също така отчитаме добри резултати и от общите усилия на всички екипи, които са работили по този проблем.

- Какво се случва по улиците? Зачестиха физическите посегателства, включително на активни хора, каквито са журналистите. Силно ли е МВР?

- На последното заседание на вътрешната комисия, която председателствам, казах на министъра, че той трябва да говори обстойно с професионалното ръководство. Знаем, че в момента служителите на МВР очакват по-високи заплати. Ние решихме някои от наболелите проблеми - полицаите получават левовата равностойност на неполучените 5 г. униформи. Правителството се ангажира да отпаднат лимитите за полицейските автомобили и да бъдат назначени 1000 нови полицейски служители тази година. Нужно е обаче да се обърнем с призив и към самите служители, защото повече от всякога е нужно техните професионални качества да бъдат използвани максимално, за да може да намалим негативното отношение на обществото към системата за сигурност. Познавам всеотдайността на органите на реда и разчитам, че ще можем действително да заловим и задържим извършителите на тези криминални престъпления, които зачестиха напоследък. Аз съм убеден, че служителите на реда ще се справят, защото и са поставени пред предизвикателството да покажат на обществото, че именно сигурността и справедливостта са водещи в едно развито демократично общество.

- Вярвате на министъра, разчитате на него?

- Да, той получава пълната ми подкрепа. Знаете, че има законодателни промени, които се направиха и още такива, които предстои да се направят в сферата на сигурността, при това в диалог с изпълнителната власт. Един от приоритетите за следващата ни сесия ще бъде Законът за частната охранителна дейност. В диалог и при наличието на съответните разписани нормативни решения ще дадем повече възможности и на частната охранителна дейност да се включи в осигуряването на обществения ред и сигурността.

- Налагат ли се допълнителни мерки за сигурност във връзка с последните нападения?

- Служители на МВР, включително и главният секретар, посетиха местата, на които бяха извършени тези нападения. Осигурено е засилено полицейско присъствие. Професионалните ръководства на МВР по места правят разстановки на своите екипи и обсъждат ефективни мерки.

- Накрая чисто партиен въпрос. Вземате ли мерки, за да не повтори трусът в структурата ви в Добрич? За да не се появи и в някой друг регион на България такъв самозабравил се местен феодал, който злоупотребява с името на партията и ръководството?

- Когато има сигнали за нарушения, веднага правим проверки и търсим бързите и верни политически решения. През 2015 г. ГЕРБ в Добрич се представи най-слабо в сравнение с останалите области. Имаме кмет само в най-малката община - Шабла, загубихме община Добрич. В последните 4-5 месеца след парламентарните избори с нашия председател съм разговарял многократно и ние подготвяхме смяната на местното ръководство през септември. Събитията форсираха оповестяването на това политическо решение. Не сме удовлетворени от организационните качества на Живко Мартинов като общински ръководител. Затова и отивахме към смяна. Сега се получи съвпадение, не сме подозирали злоупотреби.

- За другаде имате ли подобни съмнения?

- Бихме ли работили с хора, за които имаме подобни съмнения?

- Хората в ГЕРБ, особено на ръководните постове из организациите, трябва да знаят, че ги следите изкъсо, нали?

- Не ги следим, в постоянен диалог сме - както с нашите организации, така и с жителите на всяко населено място. В немалката си част проблемите, които сме решавали, са поставяни чрез фейсбук страницата, където хората се обръщат към мен за съдействие. В това е и силата на ГЕРБ - ние съществуваме политически единствено в реален диалог с нашите избиратели, което ни дава възможност и да сме обективни в политическите си оценки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3697 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
валя

2017.09.17 | 10:34

23
Нима това е вършено без знанието на Цв.Цв.,Откъде правиха банкети,раздаваха уж помощи,с пакети купуваха гласове.Това го има навсякъде,уволняват се хора,за да сложат лоялни на ГЕРБ.Никой не е купувал гласове повече от ГЕРБ.Парите ги раздаваха в деня на изборите.
коко

2017.09.05 | 12:43

22
Мислете си.Времето ще покаже.
Свв

2017.09.05 | 12:43

21
Цвъки спри се бе,нещо много си повярва,шимпанзе

2017.09.05 | 12:43

19
Внимавайте, какво пишете, защото Цветанов има софтуер за 1 милиард и всичко записва!

2017.09.05 | 12:43

20
ДРЕМЕ МИ НА ...ЧЕ ЦВЪЦ Е ГРОЗЕН ПЕДАЛ ГО ЗНАЯ,ЗНАЕМ ,ЧЕ УШИТЕ МУ СА ГОЛЯМИ И СЛУША ВСЕКИ ..НО ИБРИК ..МИЛИАРДИТЕ СА МУ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ..ТУК СИ ИМА ДРУГО УХО..ЦРУ ..А ДА ЗАПИШЕ И ТОВА ..НА МАЙКА МУ,ПО-ЗДРАВ ..И В ГЪЗА ..

2017.09.05 | 12:42

18
ДОЛУ ГЕРБ! ВЪН МАФИЯТА ОТ ВЛАСТТА! РАЗСТРЕЛ ЗА БАНДИТИТЕ ОТ ГЕРБ-МАФИЯТА!
Ники

2017.09.05 | 12:42

17
Абе хора още ли търпите суджуко да ви казва мандрил

2017.08.18 | 11:40

16
За Герб няма нищо свято измислената набързо финансирана от мутри под шапката на Сорос бе създадена като новото което се оказа по лошо от старото създадена със едничката цел ограбване на народа унищожаване на държавата циганизация и прием на нелегални имигранти какт

2017.08.18 | 11:40

15
Гадината паразита който пие кръвта на народа!

2017.08.11 | 21:43

14
НАРОДЕ КОЛКО ОЩЕ ДА ЧАКАМЕ. И КАКВО ДОБРО ЧАКАТЕ ОТ ТИЯ!!!! ДА ГИ ПОМЕТЕМ!
Хитър Петър

2017.08.03 | 14:57

13
Не се наядохте. Много корупция има във всички министерства, особено в МОН. Щом от МОН има човек, който урежда купуването на дипломи от университетите и щом мога аз да си купя чрез него диплома, издадена от университета и заверена от МОН, представете си за какво става дума. Пар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини