Започнаха изборите във Венецуела

  • 30 юли 2017 14:34

  • 983
  • 0
Започнаха изборите във Венецуела
© Gettyimages

Изборните секции във Венецуела отвориха тази сутрин врати за вот, който критиците на президента Николас Мадуро се опасяват, че е голяма стъпка към установяването на диктатура в разяжданата от кризи страна, съобщи ДПА.

Мадуро отказа да даде заден ход въпреки призивите на опозицията и световни лидери да отмени изборите за 545-местен законодателен орган, чиято задача ще бъде да пренапише конституцията.

Опозиционните лидери призоваха за бойкот на гласуването и отказаха да излъчат кандидати за Учредителното събрание, тъй като по думите им този орган е измислен да работи в полза на Мадуро. По план в изборния ден трябва да има разположени 232 000 войници, тъй като властите се страхуват, че демонстранти може да блокират или нападнат секциите.

В необвързващ референдум, свикан от опозицията по-рано този месец, 98,4 процента от гласувалите 7,1 милиона избиратели отхвърлиха плановете на Мадуро.

Страната е обхваната от началото на април от протести. При сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност загинаха 113 души, припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини