Психотерапевт: Отпуската е много голям стрес (видео)

  • 29 юли 2017 12:16

  • 21313
  • 4
Психотерапевт: Отпуската е много голям стрес (видео)
©

За едни отпуските тепърва започват, за други обаче, те вече приключиха. Как да се справим със следваканционната депресия, съветва в студиото на БНТ психотерапевтът Димитрина Митрева.

"Съществува синдром "ваканционна депресия". Той се среща между 30-40% сред хората, но възрастта усилва още повече чувството на дискомфорт, особено при хората над 45-годишна възраст. Не може да се каже дали при мъжете или жените е по-често. Всичко зависи от времетраенето на почивката. Ако се почива в неподходяща компания също или много кратко, е много вероятно да не се стигне до такова състояние. Когато отпуската не е достатъчно дълго и когато един човек работохолик, отиде на почивката, която не е 1,2 седмици, 15% от тези хора имат риск от инфаркт. Отпуската също е много голям стрес. Стрес е всичко, което е различно то обичайното. Стрес е сватба, раждане на бебе, почивка на Бали, всичко, което ни изважда от стандартния ритъм. По-младите и адаптивни хора имат по-голяма възможност да се адаптират. Времето за адаптиране е около 5-7 дни", заяви Димитрина Митрева.

Специалистите предупреждават още, че, ако хората работят по време на своята отпуска, не могат да се отпуснат, дори едно съвсем безобидно стоене на плажа с лаптоп или разговори по телефона. Всичко зависи от възрастта. По-добрият вариант е отпуска от 1,2 седмици и същата зимна. Ние се заблуждаваме, че може да си почиваме и работим едновременно.", казват още психотерапевтите

Физическата активност на работното място може да повдигне тонуса ни. Специалистите препоръчват през първия или втория ден направим малко по-дълга обедна почивка, разказвайки на колегите си за почивката, защото това ще подобри адаптацията ни. Най-добрият съвет е да не се започва работа веднага след почивката, а да се остане поне още един ден вкъщи след пътуване.

Последвайте канала на

Десислава Станева
21313 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Домусчиев

2017.10.04 | 12:19

4
Така е. Какво ви казвам. Сега освен клас прослужено време ще искам да отпаднат и отпуските. КРИБ мисли за робите, пардон, хората....нека си работят щом това им харесва, а пък обещавам че догодина ще отменя и заплатите, за да не се чудат къде ще харчат парите си.
Затова

2017.08.02 | 11:26

3
най добре да забранят отпуските за да не се стресираме

2017.08.02 | 11:26

2
ха ха ха , по -добре да съм стресиран от отпуска , от колкото от идиотщините на робовладелците , сигурен съм

2017.08.02 | 11:26

1
Затова роби бачкайте яко като зомбита за да не се стресирате и никаква отпуска

Добави коментар

Водещи новини