Водата се оказа смес от две течности

  • 25 юли 2017 10:46

  • 9797
  • 1
Водата се оказа смес от две течности
© pixabay.com

Водата е необходима за съществуването ни на планетата. Оказва се обаче, че обичайната за нас течност има много странни и дори аномални свойства и се държи различно от други течности.

Ето няколко примера: температура на топене, плътност, топлоемкост, а и като цяло – над 70 свойства на водата, които я правят по-различна от всяка друга течност. Тези свойства са предпоставки за възникването на живота такъв, какъвто го познаваме.

Предходни изследвания показаха, че водородният оксид е способен да се намира в две течни форми с взаимна конверсия. Така аморфният лед, в който молекулите на водата са разположени на случаен начин, може да приеме състоянието с висока и ниска плътност.

Да се провери тази хипотеза е доста проблематично. Въпреки това група учени от Стокхолм успяха да се справят с трудната задача.

Пробивът в разбирането на свойствата на водата се случва, благодарение на съчетаването на изследвания с използването на рентгенови лъчи в Националната лаборатория Аргон, намираща се близо до Чикаго, а също така в голяма лаборатория DESY в Хамбург.

В първия случай са били демонстрирани различните структури на течността, а във втория – динамиката на прехода.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
9797 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стига, бе

2017.08.01 | 14:24

1
Кой олигофрен драска тези простотии? Със сигурност и той не може да си ги разбере !

Добави коментар

Водещи новини