Десет области в Италия искат въвеждане на извънредно положение заради горещините

  • 24 юли 2017 14:32

  • 3103
  • 1
Десет области в Италия искат въвеждане на извънредно положение заради горещините
© Pixabay

Десетте най-пострадали области в Италия, включително Сицилия и остров Сардиния, поискаха централните власти да обявят извънредно положение заради горещините, съобщи телевизия РАИ нюз 24.

Обявяването на извънредно положение предполага въвеждане на период на облекчен данъчен режим.

Заради трайно установилото се горещо време и липсата на валежи равнището на реките и езерата, в това число р. По и езерото Гарда, е спаднало до критично ниски стойности. Властите в столичната област Лацио съобщиха, че временно се преустановява черпенето на вода от езерото Брачано, на което разчитат за водоснабдяването си части от Рим. Ако до 28 юли не се намери алтернативно решение, 1,5 милиона души в столицата може да се окажат без питейна вода.

Столичните власти обмислят въвеждането на режим на водата, при който ползването да се ограничи до 8 часа на ден. Според националната асоциация на селскостопанските производители "Колдирети" щетите за аграрният отрасъл това лято (едно от най-горещите през последните 200 години) ще възлизат на 2 милиарда евро.

Жегите станаха причина за възникването на голям брой пожари, каквито все още бушуват в южните райони на Апенините. Според прогнозите още днес в Северна Италия се очакват дъжд и гръмотевични бури, но синоптиците не смятат, че това ще промени съществено ситуацията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3103 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.24 | 15:14

1
х

Добави коментар

Водещи новини