Петър Чобанов: КТБ трябваше да бъде обявена в несъстоятелност до 2012-а

  • 23 юли 2017 15:43

  • 5216
  • 3
Петър Чобанов: КТБ трябваше да бъде обявена в несъстоятелност до 2012-а
© Novini.bg (архив)

Тезата на прокуратурата по казуса "КТБ" е последователна, тя се оформи в самото начало и в тази посока са и парламентарният доклад, и одиторските доклади – тоест ясно е, че имаме управление – еднолично, на средства, които не са на мажоритарния собственик, те са на вложителите. Това каза пред БНР бившият финансов министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

Оттам нататък тази теза е развита – показан е моделът, по който е функционирала банката, показани са няколко кръга от лица, които са причастни към цялата ситуация, а именно – вътрешният одит на банката, външните одитори на банката и "Банков надзор" на БНБ, добави той.

Чобанов изтъкна, че изясняването на реалното състояние на банката е започнало по време на мандата на правителството, в което той е финансов министър и отхвърли тезата, че вина за фалита на банката трябва да се търси в кабинета. Компетентните органи започнаха да действат точно по време на нашето правителство. Дотогава банката се раздуваше – утрои и учетвори баланса си, заяви той.

Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас смята, че, ако банката е продължила още известно време да функционира според утвърдения порочен модел, щетите биха били невъобразими и посочи: "Де факто през 2011-2012-а, ако "Банков надзор" си беше вършил работата, банката трябваше да бъде обявена в несъстоятелност. Банката по начина, по който функционира, не трябва да продължава да функционира, тъй като щеше да генерира още по-големи загуби за обществото. И ако "Банков надзор" си беше свършил работата, недостигът на капитала щеше да бъде установен още в края на 2011-a и 2012 година – тоест нямаше да се стигне до тези загуби и върху това трябва да се концентрираме".

Финансистът още веднъж подчерта, че схемата, по който е функционирала КТБ е много опасна и е станало ясно, че има способността да се разраства: "Моделът, по който действа (банката) експлозивно започва да привлича депозити на граждани и от там идва най-голямата загуба за обществото, тъй като точно тези депозити по-късно не могат да бъдат възстановени от самите активи, които остават на банката и се възстановяват от Фонда за гарантиране на влоговете".

Бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" допусна, че и други политици, освен Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва, са били финансирани от Цветан Василев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5216 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Калата

2017.07.26 | 08:41

3
Не е ли твърде късно да се коментира какво е можело или трябвало да се направи с КТБ? По важно е Василев да бъде ектрадиран и осъден. Неговото място е в затвора, а вместо това той си живее необезпокояван в пет звездните хотели в Белград и си харчи на воля източените милиарди.
Портос

2017.07.25 | 19:32

2
Защо БНБ са спали? Ами щото са били на хранилка при мошеника Василев. Ей за това!

2017.07.24 | 17:07

1
опала , що стана бе модераторе ? за КТБ несе пише ? нито като я ограбиха , нито сега ? когато грабителите я разследват

Добави коментар

Водещи новини