В Норвегия отбелязаха 6 г. от атентатите в Осло и масовото убийство на остров Ютьоя

  • 22 юли 2017 20:36

  • 5295
  • 2
В Норвегия отбелязаха 6 г. от атентатите в Осло и масовото убийство на остров Ютьоя
© Getty Images/Guliver (архив)

В Норвегия днес бе отбелязана шестата годишнина от двойния бомбен атентат в Осло и стрелбата на остров край града, в които загинаха 77 души и десетки бяха ранени, предаде ДПА.

На скромна възпоменателна церемония в сградата на правителството премиерът Ерна Сулберг каза, че 22 юли "винаги ще бъде дата, свързана със страх, отчаяние и скръб". Тя отбеляза, че на този ден ценностите на норвежците са били подложени на изпитание и че е необходимо "да се предава познанието за случилото се". По думите й 22 юли е "денят в който ни се напомня какво трябва да браним и за какво трябва да се борим: доверие, откритост, разнообразие".

През август 2012 г. крайнодесният екстремист Андерш Беринг Брайвик бе осъден на 21 години затвор за нападенията с бомби и огнестрелно оръжие в Осло и младежки лагер на лявата Работническа партия край столицата.

На друга церемония на остров Ютьоя, където нападателят изби с безразборна стрелба 69 млади привърженици на лявата партия, също се състоя възпоменателна церемония. Председателката на младежкото крило на партията Мани Хусаини заяви, че "22 юли не беше трагедия, а тероризъм, насочен срещу нашата демокрация". Тя подчерта, че идеологията и омразата, мотивирали Брайвик, трябва да бъдат изследвани.

Двете церемонии бяха съпътствани от прочитане на имената на жертвите и полагане на цветя. Присъстваха лидерът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиер на Норвегия по времето на атентата, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.09.29 | 21:26

2
Tozi pedal Breyvik ,otdavna triabvashe da e na onia sviat,no vie ,kato ste demokrati,hranete go oshte 15 godini.

2017.08.29 | 22:35

1
Мръсни комунисти..малко ви беше

Добави коментар

Водещи новини