Заподозрян джихадист, екстрадиран от Испания, се яви пред съдия в САЩ

  • 22 юли 2017 07:45

  • 1231
  • 0
Заподозрян джихадист, екстрадиран от Испания, се яви пред съдия в САЩ
©

Заподозреният джихадист Али Шараф Дамаш беше екстрадиран от Испания в САЩ, за да бъде изправен пред федерален съд по обвинения в тероризъм, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Франс прес.

Али Шараф Дамаш, 52-годишен, който има двойно алжирско и ирландско гражданство, беше задържан в Барселона през декември 2015 г.
Вчера той застана пред федерален съдия във Филаделфия за първи път, но официално обвиненията срещу него ще бъдат прочетени при следващото му явяване в съда на 28 август, съобщи представител на Източен окръг на щата Пенсилвания.

Според обвинителния акт от 2011 г. той е заподозрян, че е създал и координирал джихадистка организация, съставена от мъже и жени от Европа и САЩ. Някои членове на организацията пътували до Южна Азия, за да се обучават в изполването на експлозиви. Мрежата планирала също убийството на шведски гражданин, чието име не се споменава в обвинителния акт, но по неофициална информация от испанските власти по време на ареста в Барселона става дума за Ларс Вилкс, автора на карикатурите за пророка Мохамед.

Американката Колийн Лароуз, известна повече с прозвището "Джихади Джейн", беше осъдена през 2014 г. във Филаделфия на 10 години затвор за участието си в същата мрежа и за плана за убийство на Ларс Вилкс.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини