Горите на Родопите съхнат

  • 21 юли 2017 16:54

  • 16094
  • 7
Горите на Родопите съхнат
©

„Заедно с водещи представители на лесовъдската наука, неправителствени организации, централна и местна власт трябва да уведомим медиите и обществеността, че гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, това налага взимането на спешни мерки“.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев  по време на инспекция в горските територии на ДГС Ардино и ДЛС Женда, поделения на Южноцентрално предприятие. Участие в нея взеха учени от Института по гората към БАН и Лесотехническия университет, областните управители на най-засегнатите области в страната - Кърджали и Смолян, както и представители на Община Ардино.   

Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина - над 2 млн. куб. метра от абиотични фактори – ветровали, ветроломи, ледоломи и снеговали, и невъзможността за бързото й извличане и усвояване в рамките на 1 година, поради високия процент недостъпни терени. "Процесът е обезпокоителен и е наложителна спешна човешка намеса", заяви академик Александър Александров от Института по гората към БАН. "Короядните петна се разширяват понякога и с метър на ден и трябва да лекуваме тази гора и това става със сеч. На места се засяга и дървесината около короядните петна, където короядът се е преместил и започва да ползва хранителната среда", каза още той.

Това, което има да се решава не засяга само институциите, а и всички собственици на гори. Предстои труден период на извличане и усвояване на тази дървесина и нека да оставим лесовъдите да си свършат работата, подчерта акад. Александров. Размерът на засегнатите площи е много динамичен и не може да се направи точна оценка, но по последна информация са приблизително около 300 хил. дка. В последните години проблемът се разраства и разширява.

От средата на 2016 г. в страната се наблюдават тревожни тенденции за увеличаване на размера на засегнатите иглолистни култури. В сравнение с 2015 г. е регистриран ръст на засегнатите площи от 66 хил. дка на 180 хил. дка или близо 3 пъти. Само до месец юли 2017 г. засегнатите площи са колкото за цялата 2016 г. Съхнещите гори са с възраст 40-50 г., която се определя като пределна за тези изкуствени насаждения , посочиха представителите на научните среди.   

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Григор Гогов информира, че в засегнатите райони са ограничени сечите на здрава дървесина и се приоритизира усвояването на увредената. Той посочи, че се идентифицират собствениците на засегнатите гори, на които се правят предписания за предприемане на мерки за провеждане на санитарни сечи и други мероприятия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
16094 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.07.23 | 16:20

7
Пуснете ромите и ще цъфнат..
Анонимен

2017.07.23 | 16:20

6
Българинът трябва да се научи да се застрахова, защото животът е непредвидим. По света се застраховат за какво ли не. Добър застраховател ще ви предложи поносима цена, прилично покритие на риска и така хем ще сте спокойни, хем ще спечелите от вложението си. Не са много тука т
FM

2017.07.23 | 08:07

5
Когато се сеят дървета се иска ум, разум, мозък, акъл а не образование.

2017.07.22 | 20:11

4
Народът изсъхна и се топи в седесарския преход към демокрация, та горите.

2017.07.22 | 16:56

2
болестите са следствие на затоплянето и засушаването, ако залесите заболялата част с широколистни ще помогнете, но на вас ви трябват само парите

2017.07.22 | 20:11

3
ще я осекат за пари и нищо няма да залесят, краят на всичко ще е от прах и вятър
Ахъ

2017.07.22 | 13:47

1
Ахъ,точно така!!! Бахти, напрао та разбра ръйшли.

Добави коментар

Водещи новини