Съдебно дело на ЕК срещу България приключва със забрана за ново строителство на Калиакра

  • 21 юли 2017 16:48

  • 3330
  • 0
Съдебно дело на ЕК срещу България приключва със забрана за ново строителство на Калиакра
©

Съдебно дело на ЕК срещу България приключи със забрана за ново строителство на Калиакра, съобщи в петък Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Делото бе за изградени вятърни генератори в защитена зона "Калиакра".

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е постигнал най-благоприятните за България договорености с Европейската комисия по делото, според неговото ведомство. Димов е запознал с тях кметовете на Шабла - Мариян Жечев, на Каварна - Нина Ставрева, и представителите на бизнеса в района. В резултат на преговорите с ЕК е взето решение да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура в защитената зона. Но министър Димов се задължава да издаде заповед, обявявайки "Комплекс Калиакра" за зона, забранена за извършване на строителство.

До края на септември България трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици там е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, обхващайки всички оператори на генератори. Това също означава спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците.

Трябва да бъдат изменени заповедите за защита на птиците в зони "Калиакра", "Белите скали" и "Било", така че да включват мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и такива за опазване на видовете и местообитанията.

Предстои да бъде обявена защитена зона "Комплекс Калиакра" с обща площ 483 362. 770 дка, от които 437.272 кв. км морски пространства.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини