Чудотворните мощи на Св. Пантелеймон пристигат във Враца

  • 21 юли 2017 14:06

  • 2916
  • 0
Чудотворните мощи на Св. Пантелеймон пристигат във Враца
© Българска патриаршия

Чудотворните мощи на Свети Пантелеймон пристигат за поклонение на 1 август във Враца и ще бъдат положени тържествено в митрополитския храм "Св. Николай Мириклийски", съобщиха от Врачанска митрополия.

Честната глава на почитания в целия православен свят великомъченик и изцерител на болните се пази в манастира "Св. Пантелеймон" на Света гора Атон, се допълва в съобщението.

Мощите пристигат от Атон в София на 27 юли. Събитието ще бъде възвестено с празничен звън, а посрещането им ще се състои от 9,30 часа пред митрополитската църква. Веднага след посрещането ще бъде отслужена архиерейска света литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий, а след нея ще бъде извършен водосвет.

Миряните от Врачанска и съседни епархии ще могат да се поклонят пред чудотворните мощи в храма до 10.30 часа на 2 август. На 1 август храмът "Св. Николай Мирликийски" ще бъде отворен за поклонение докато има хора, дошли да потърсят молитвеното застъпничество и помощ от светеца. На 2 август в 9 часа в църква "Св. Николай" ще започне архиерейска света литургия, водена от Врачанския митрополит Григорий. След това в двора на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца от 11:00 часа ще бъде отслужен водосвет от митрополита и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на Св. Пантелеймон.

Мястото за новата църква ще бъде осветено с мощите на светеца.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини