Делян Добрев със съвети как да управляваме парите си (видео)

  • 21 юли 2017 12:20

  • 12356
  • 11
Делян Добрев със съвети как да управляваме парите си (видео)
©

Пред камерата на Novini.bg депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: обясни какви ще бъдат ползите от приетите тази седмица на второ четене промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа.

Считаме, че с тези промени ще се стимулира развитието на капиталовия пазар, което бе една от основните пречки пред развитието на икономиката. Всъщност досега нашата икономика, поради не добре развит капиталов пазар, разчита единствено на банковото кредитиране, докато при развитите държави има два източника на финансиране – банково кредитиране и капиталов пазар, заяви Добрев.

Част от промените включват въвеждането на съвсем нова директива на Европейския съюз от април 2017 г., която предвижда малките компании да не изготвят проспект за набиране на капитал и да имат по-облекчени условия при, ако наберат капитал до 1 млн. евро. По този начин ще се стимулират малките компании да търсят средства през капиталовия пазар, поясни депутатът.

Друга промяна е възможността компаниите да раздават дивиденти два пъти годишно, което ще насърчи индивидуалните инвеститори. Това за последните 10 г. носи завидна доходност, стигаща до 11% на година. Това са повече доходи от банковите депозити дори преди кризата. Към този момент нулевите лихви по депозитите трябва да стимулират капиталовия пазар. Това вече се наблюдава в други страни, но в България все още не е добре развито. В периоди, в които лихвите по депозитите са ниски, алтернативата инвестиции в акции е много добра опциия, посочи Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Той каза, че с приемането на промените се облекчават процедурите по набиране на капитал не само за малките, а и за средните и големи фирми в България. От една страна даваме възможност на всички компании в страната да набират такива средства, за да правят инвестиции, а от друга страна даваме атрактивни условия на физическите лица от средната класа да инвестират в акции на капиталовия пазар, заяви бившият икономически министър.

По статистика ние имаме доста голяма по обем средна класа, защото има доста хора с доходи над 2000 лв. Да предположим, че тези хора имат спестявания, които могат да инвестират в капиталовия пазар, вместо да ги държат на депозит при нулеви лихви, или да инвестират в покупка на жилище с цел отдаване под наем или препродажба. Такъв един актив е с по-ниска ликвидност, защото ако ти потрябват пари, ще мине време, докато продадеш недвижимия имот, коментира депутатът от ГЕРБ.

Според Добрев едно от най-важните неща след законовите промени ще се случи през есента, защото се планира от 1 октомври да започне вторичната търговия на държавни ценни книжа на Българската фондова борса. Така всяко физическо лице и всяка фирма ще има възможност да си купи държавни ценни книжа, а те, по думите на депутата, носят по-висока доходност и са по-сигурни от депозитите.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
12356 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
данъкоплатец

2017.07.24 | 10:23

11
Навремето един шмекер и министър на МФинансите от ГРОБ заяви,че финансовата ни система била много стабилна,и в последствие се разбра,че точно по време на тези празни приказки е изкарал парите си във ФАЩ, където на един к..р място от Белия дом си купил къщичка за няколко милио

2017.07.22 | 15:43

5
знаел човека как да си управлява парите

2017.07.22 | 15:43

4
ДЯНКОВ И ЧОВЕК ..АДЕ БЕ ..ТАЯ УШАТА ПОСТНА МАЙМУНА ,НАС НА МАЙМУНИ НИ НАПРАВИ..

2017.07.24 | 10:23

9
Тоя няма пари, какво ще ме съветва бе?

2017.07.24 | 10:23

10
ГРОБЧЕ ..И НЯМА ПАРИ ..ВИЦА НА ГОДИНАТА ..ДАЖЕ И НАЙ -ГОЛЯМИЯ КРЕТЕН ,ЩОМ Е БИЛ НЯКАКЪВ В ГРОБ ..ИМА НАЙ МАЛКО МИЛИОНИ ..А ТИ СИ ПРОСТО ПЕДАЛ ,ЗА ЗАБЛУЖДЕНИЕ ...

2017.07.22 | 15:44

8
Съвети от човека с фалшива диплома

2017.07.22 | 15:44

7
е коя е тая ;средна класа ; ? на робовладелческата територия ? а , сетих се , изродчетата на робовладелците

2017.07.22 | 15:43

6
Я си иби майката, седесарски козел. Народът живее с 5лв на ден, тоя ще го учи как да управлява парите си.
(нерегистриран)

2017.07.22 | 15:43

3
Дилянчо, дай ни твоите пари(икономисти, математици, юристи сме, доктори от твоят град, а дали е твой един бог знае, не сме влезли в търсачката да се поразровим, НО... както и да е), а да ти дадем нашите , става ли???? Поне избраникът многократно от дъпс ГИ и ИГ са извън бг, анадънму Д

2017.07.22 | 15:43

2
най-добре се управляват като ги дадем на герб. левче за баничка, левче за бойко. а като свършат баничките - само на бойко.
..

2017.07.22 | 15:42

1
тоя става само да дава акъл на гейовете как да си вкарват вибратора!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини