Преговорите за Брекзита разделят управляващата в Лондон партия

  • 21 юли 2017 10:13

  • 1901
  • 1
Преговорите за Брекзита разделят управляващата в Лондон партия
© Novini.bg

Стогодишнината от Октомврийската революция от 1917 г. припомня един въпрос, който по случайност е актуален и днес, а именно какво правят революционерите, след като се стигне до революция? в. "Гардиън" цитира автобиографията на Лев Троцки, според която след успеха на революцията, всичко се е свеждало до "законодателна импровизация".

Ако заменим Санкт Петербург от преди 100 години със залата в Брюксел, където днес се водят преговорите за Брекзит между Лондон и ЕС, може би ще получим сходно усещане за леко неуравновесени идеали, сблъскващи се с реалността, пише изданието и припомня, че миналата година Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в заяви, че Брекзитът е "революция". Във връзка с импровизацията изданието пък припомня, че британският министър по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис се срещна с европейските преговарящи, без да си носи бележки.

Вестникът се спира и върху това, че британската Консервативна партия преминава през тежък период, а хаосът в страната нараства, отбелязва лондонското издание. Повечето коментатори отдават това на лошото решение на Мей за предсрочни избори, борбата за лидерски позиции и премълчаваната идея, че смяната на ръководството може да подобри нещата. За британските консерватори, последователи на идеите на Маргарет Тачър, напускането на ЕС е последната стъпка към утопията на свободния пазар. В този възглед за света, Брюксел не е сила за либерализация и подкрепа за бизнеса, а пречка пред предприемачеството и свободната инициатива, отбелязва в. "Гардиън". Това води до позицията, че липсата на споразумение с ЕС е по-добра от лошо споразумение и идеята, че след Брекзита Великобритания ще трябва да стане северноевропейски вариант на Сингапур в съответствие с идеалите на Тачър.

Преди изборите във Великобритания имаше надежда, че достатъчно голяма част от избирателите ще одобрят тези идеали. Сега обаче има усещането, че ръководната философия е в упадък, дори преди да се споменат икономическите фактори - които са най-важната причина за слабото представяне на консерваторите на изборите. А икономическите конвулсии на Брекзита очевидно силно ще влошат тази ситуация.

Има и друг вид консерватори, които изглежда поне осъзнават обхвата на всички тези проблеми, но много от тях са и твърди привърженици на напускането на ЕС, като изглежда не осъзнават, че обществото, което искат е несъвместимо с това историческо развитие. Още по-голям проблем е усещането, че докато консервативните идеали са свързани с абстрактни икономически възгледи, които изглеждат все по-малко свързани с реалността, те ще се провалят.

Засилват се съмненията, че британските консерватори ще успеят да формулират ясна стратегия за договаряне на напускането на ЕС, пише в. "Ню Йорк таймс". Объркването в Лондон е посрещнато със засилващо се недоумение в Брюксел, отбелязва изданието, посочвайки, че британската управляваща партия е разделена, а престъпността нараства. "Не съм сигурен, че някой контролира нещата", заявява Тим Бейл, професор по политически науки в лондонския университет "Куин Мери", цитиран от американското издание. "За посоката на Брекзита има горе-долу толкова възгледи, колкото са членовете на кабинета", добави той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1901 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.22 | 10:27

1
Британците ще изгонят Тереза Мей и ще останат в ЕС.

Добави коментар

Водещи новини