Русия отхвърли решението на арбитражен съд в Холандия

  • 20 юли 2017 20:36

  • 5976
  • 5
Русия отхвърли решението на арбитражен съд в Холандия
© gettyimages

Русия разкритикува решението на арбитражен съд в Холандия, който я осъди да плати 5,4 милиона евро обезщетение за задържането на кораба на Грийнпийс "Арктик сънрайз", предаде БТА, цитирайки АФП.

След три години съдебни процедури Постоянният арбитражен съд осъди Русия да плати компенсация за това, че през 2013 г. е задържала кораба "Арктик сънрайз" с холандски флаг след акция на природозащитната организация срещу петролна платформа на руската компания "Газпром" в Баренцово море. "Случаят с "Арктик сънрайз" не попада под юрисдикцията на международния трибунал" в Хага, се казва в изявление на руското външно министерство. То смята, че съдът "е пренебрегнал начина, по който държавите реагират на безотговорни действия по море".

"Това решение насърчава незаконните дейности в икономическите зони на държавите", изразява съжаление руското дипломатическо ведомство. Платформата, срещу която е действала "Грийнпийс", се намира в специалната икономическа зона на Русия. "Арктик сънрайз" беше "пряка заплаха за сигурността на платформата", заяви руското външно министерство. То не уточни дали Русия ще плати обезщетението. Според публикуваното на 10 юли решение Москва трябва да заплати разходите по ремонта на кораба, изплатените гаранции за освобождаване на членовете на екипажа и нанесените морални щети от арестуването им.

Съдебната процедура бе задействана от Холандия, след като руските сили арестуваха 30-те души екипаж на "Арктик сънрайз", след които 26 чужденци, заради акцията на "Грийнпийс". Активистите бяха обвинени в пиратство, а после - в хулиганство. Те протестираха срещу извличането на петрол и газ от екологично деликатния район на Арктика. В крайна сметка активистите бяха помилвани и освободени.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5976 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
гост

2017.08.29 | 18:16

3
нидерландските пи...гейове не са протестирали,а са търсели способи за анално удоволетворение.

2017.08.29 | 18:16

5
А защо нета е пълен с Руско гей порно?
opa

2017.08.29 | 18:16

4
ti tova li sledish s naslajdenie - jalko

2017.07.31 | 08:20

1
РУСКО Е ПОРНОТО ..С КРАВИ "АКТЬОРИ" И КУРВИТЕ ИМ ИНТЕРЕСНО ,НЕ ГОВОРЯТ РУСКИ ,А МЪЦАТ ..ФАКЕН ,О ,Я ..ЧИСТ РУСКИ НАЛИ ?
Бургас

2017.08.29 | 18:16

2
"..помилвани и освободени..." Трябваше да са в затвора - тогава нямаше да съдят държавата.

Добави коментар

Водещи новини