Всяко министерство – с антикорупционен план до 30 август

  • 20 юли 2017 19:27

  • 4002
  • 3
Всяко министерство – с антикорупционен план до 30 август
© Министерски съвет

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ръководи за първи път днес заседание на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет като негов председател и национален координатор, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Убедена съм, че докато всеки един министър или директор на дирекция не приеме създаването и прилагането на антикорупционни политики в своята администрация като лична кауза, трудно можем да говорим за борба с корупцията, дори като превантивна мярка“, посочи вицепремиерът в началото на заседанието на съвета. „Силно се надявам в работата си занапред да даваме конкретни препоръки, а не да се отнасяме просто формално“, добави Захариева. Пред членовете на съвета тя уточни какъв ритъм и стил ще има органът: „Очаквам всяка институция да подходи не формално, като преписва нормативни разпоредби, а да опише конкретните антикорупционни мерки, които ще предприеме”.

Съветът постави срок до 30 август на министерствата за представяне на антикорупционните си планове, след което Центърът за превенция и противодействие на корупцията ще извърши анализ и ще предложи конкретни мерки за борба с корупцията, включително и изготвяне на стандарти за проверка на интегритет на служителите в държавната администрация. Обсъдена и приета беше пътна карта, която следва препоръките от доклада за Механизма за сътрудничество и проверка от 2017 г., с мерки за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция, както и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред обществеността.

Пътната карта предвижда в края на октомври, след провеждане на обсъждане, работна група да изготви предложения за промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, като се обхване и частният сектор. „Съгласна съм, че е необходима изцяло нова наказателна концепция“, допълни министър Захариева по време на обсъжданията с уточнението, че в кратък срок трябва да се изготвят неотложните законодателни промени. Националният съвет по антикорупционни политики е създаден през 2015 г. със задача координира и контролира създаването и изпълнението на антикорупционни политики.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4002 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
hayabusa

2017.07.22 | 13:45

3
абе явно за 27 години демокрация не успяхте да изпълните никакъв ефективен план...обаче да ви кажа няма кой да ви чака едни и същи трътки все ни оправят и все сме последни :)

2017.07.22 | 13:45

2
Това ми звучи така: Крадеца вика дръжте крадеца Герб са в основата на корупцията и картелите!

2017.07.21 | 12:17

1
ха ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини