Ексхумират тленните останки на Салвадор Дали

  • 20 юли 2017 18:51

  • 14541
  • 1
Ексхумират тленните останки на Салвадор Дали
© Getty Images

Гробът на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали ще бъде отворен днес, 28 години след смъртта му, за да се установи дали има наследници, след като гадателка твърди, че е негова дъщеря, предаде Франс прес.

Испанските съдебни органи наредиха в края на юни да бъде извършена ексхумация след иска за бащинство, представен от 61-годишната Пилар Абел. Тя уверява, че майка й, която била икономка в дома на приятели на Дали в Кадакес в североизточната част на Испания, имала краткотрайна тайна връзка с художника.

Днес в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) експерти ще преместят надгробната плоча, под която са тленните му останки, в крипта под купола на Театъра-музей "Дали" във Фигерас след напускането на последните посетители. След това ще бъде взета ДНК проба от останки от кости или зъби на Дали. Става въпрос за сложна операция, увериха от фондацията "Дали", която стопанисва театъра-музей и се грижи за наследството на художника.

последствие ДНК пробата ще бъде предоставена на Института по токсикология в Мадрид, в който Пилар вече е изпратила своя слюнчена проба. За резултатите ще трябва да се изчака няколко седмици. "Доказателствата ще бъдат представени в рамките на съдебен процес, който е планиран за 18 септември", заяви адвокатът на ищцата Енрике Бланкес.

Ексхумацията може да продължи дълго и ще бъде извършена дискретно. Куполът на музея ще бъде покрит с непрозрачни платна, за да се избегне възможността да се направят снимки с помощта на дронове, поясниха от фондацията.

Подробности за ексхумацията ще бъдат оповестени от фондацията на пресконференция утре.

Последвайте канала на

БТА
14541 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.21 | 23:54

1
Тая ше лапне кочана, ако се окаже, че човечеца няма нищо общо с нея......

Добави коментар

Водещи новини