Разкриха тайни за миналото на Марс

  • 20 юли 2017 15:47

  • 13191
  • 0
Разкриха тайни за миналото на Марс
© NASA

Американски и японски учени разкриха три тайни, свързани с миналото на Марс, съобщава БТА. По този начин бе потвърдена предложената преди 30 години хипотеза за последствията от един-единствен сблъсък на небесно тяло с Червената планета.

Специалистите успяха едновременно да обяснят гладкия релеф на северното полукълбо на планетата, което е по-младо от южното, високото съдържание на метали в недрата на Марс и произхода на луните Фобос и Деймос.

Учените предполагат, че преди около 4,3 милиарда години небесно тяло, чийто диаметър е не по-малък от 1200 км, се е блъснало в северното полукълбо на Червената планета. Това довело до деформация в съответния район, до внасяне на метали в недрата, както и до формиране на луни от появилите се след сблъсъка отломки.

Затова северното полукълбо се оказало по-младо от южното, а по оценка на учените, понастоящем металите съставляват 0,8% от масата на Марс.

До тези заключения учените стигнали, след като въз основа на паднали на Земята марсиански метеорити преценили процентното съотношение на металите в общата маса на Червената планета.

След това, с помощта на компютърни симулации, астрономите определили параметрите на небесното тяло, чийто сблъсък с Марс довел до наблюдаваните сега последствия.

Последвайте канала на

Novini.bg
13191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини