Белгия връща своите представители в "горещите точки" по гръцките острови

  • 20 юли 2017 09:54

  • 1441
  • 0
Белгия връща своите представители в "горещите точки" по гръцките острови
© Getty Images

Белгия ще върне своите експерти по имиграция в "горещите точки" по гръцките острови, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Миналата година белгийските експерти бяха изтеглени, след като възникнаха опасения за тяхната сигурност покрай честите размирици в островните имигрантски лагери. Белгийският държавен секретар по убежището и имиграцията Тео Франкен е посетил тази седмица гръцкия остров Кос. Там той получил уверението от гръцкия си колега Йоанис Музалас, че Атина ще започне отново да прилага регламента от Дъблин за обратен прием на мигрантите, навлезли в ЕС от Гърция.

Музалас е обяснил, че Гърция ще прилага регламента избирателно - единствено към държави, които досега са й помогнали, като са приемали разселени имигранти по квотите на ЕС.

Франкен е заявил, че засега няма повече имигранти за разселване към Белгия, които отговарят на изискванията. Той уточнява, че единствено молбите за убежище на граждани на Сирия и на Еритрея биват разглеждани от белгийските власти. До днес Белгия е приела 779 имигранти по квотите от Гърция и Италия, но се е задължила да разгледа молбите на общо 3812 души.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини