Прокуратурата разследва санирането на болницата в Дупница

  • 20 юли 2017 07:03

  • 5498
  • 0
Прокуратурата разследва санирането на болницата в Дупница
©

Прокуратурата разследва санирането на сградата на общинската болница в Дупница, съобщава БТВ.

Общината получава безвъзмездно 270 хил. лв. по европейска програма, с които газифицира болницата. За да не се наложи да връща парите, тя е длъжна и да санира сградата. През 2016 г. общината възлага обществена поръчка за „строително-монтажни работи за въвеждане на енергоспестяващи мерки” в болницата. Явява се един кандидат, който я печели – „Алмина консулт”, собственост на Лъчезар Борисов. Той е бивш областен управител на Враца и заместник-министър в управлението на Сергей Станишев. Твърди, че търгът не е нагласен за него.

Подписан е договор с гарантиран резултат, който задължава общината, на базата на направените икономии на енергия, да изплаща инвестицията с месечни вноски в продължение на пет години. Настоящото ръководство на болницата с изненада разбира, че тя, а не общината, ще изплаща инвестицията: сключен е договор, който задължава лечебното заведение да възстанови парите на местния бюджет.

От 2014 г. сградата на болницата е актив на общината. С решение на Общинския съвет разходите по санирането трябва да се предвидят в програмата за капиталови разходи. Налага се обаче болницата да върне на общината разходите – защото така е гласувано решението на общинския съвет. Болницата вече е получила няколко фактури, по които дължи суми на общината. В същото време местната управа обезпечава заем за 1 млн. лв., с който да спасява лечебното заведение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини