Лондонският музей на транспорта пази над 450 000 експонати (снимки)

  • 19 юли 2017 14:39

  • 4736
  • 0
Лондонският музей на транспорта пази над 450 000 експонати (снимки)
©

Лондонският транспортен музей изследва историята на Лондон и неговата транспортна система през последните 200 години, като подчертава мощната връзка между транспорта и развитието на модерния Лондон, културата и обществото от 1800 година насам.

В музея има над 450 000 артикула - запазени, проучени и изложени в галериите. Освен, че изследва миналото, музеят разглежда развитието на транспорта и концепциите за градски транспорт в бъдещето.

През 2007 г. музеят получава благотворителен статут, който му позволява да получи нови източници на финансиране, като по този начин разширява програмите си за обучение и ангажиране. Това финансиране дава възможност на музея да предложи възможности за учене, развитие на умения и ангажиране на широк кръг от аудитории.

Лондонският музей на транспорта се помещава в старата сграда на цветния пазар на площад Ковънт Гардън. Пазарите, продаващи "плодове, цветя, корени и билки", са създадени в Ковънт Гардън от граф Бедфорд, който е притежавал по-голямата част от земята в района през 1670 г. Той става основен лондонски пазар за зеленчуци, плодове и цветя и през 1830 година постоянна сграда заменя щандовете на търговците на централния площад.

Тъй като пазарът се разраства, биват построени допълнителни сгради за търговски обмен.

През 1974 г. пазарът е преместен в модерни складове в южен Лондон.

Старите сгради на пазара биват възстановени и цветният пазар става дом на Лондонския транспортен музей - открит през 1980 година.

През 2005 г. музеят е затворен за основен редизайн и реконструкция. Реставрацията е запазила характера и архитектурата на историческата сграда. Колекцията на музея стартира през 1920 година, когато лондонска компания Omnibus (LGOC) решава да запази два викториански конски автобуса за бъдещите поколения.

След това колекцията е разширена и включва железопътни превозни средства.

Днес част от тези експонати се помещават в Музея на британския транспорт, но останалите експонати се преместват в Йорк след създаването на Националния железопътен музей през 1975 г.

В сградата на Ковънт Гардън са показани много автобуси, трамваи, тролейбуси и железопътни превозни средства от 19-ти и 20-ти век, както и артефакти и експонати, свързани с експлоатацията и маркетинга на пътническите услуги, и влиянието на развиващата се транспортна мрежа върху града и населението му.

Първият подземен електрически влак от 1890 г. може да бъде видян там. В музея могат да бъдят видяни и много фотографии и плакати, карти, както и транспортни средства включително различни видове автобуси, влакове, таксита, трамваи, тролейбуси и колелета.

Колекцията от плакати обхваща развитието на графичното изкуство цели 100 години.

Могат да бъдат видени и автентични облекла и аксесоари, носени от транспортния персонал през 19 век. Част от колекцията са и разнообразни предмети от инфраструктурата като телефони, седалки и сигнално оборудване. Музеят продава широка гама от плакати, модели, сувенири, както на място, така и онлайн. Печалбите от продажбите подпомагат дейността на музея.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини