Внесоха обвинителния акт за наводнението в с. Бисер

  • 19 юли 2017 13:02

  • 1830
  • 0
Внесоха обвинителния акт за наводнението в с. Бисер
©

Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо бившия областен управител Ирена Узунова за наводнението в село Бисер, съобщи говорителят на институцията Боряна Димитрова.

Според държавното обвинение в периода от 14-ти октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител на Хасково Ирена Узунова не е изпълнила служебните си задължения по чл. 9 ал.1 от Закона за защита при бедствия. Вследствие на неизпълнение на нормативно регламентираните й задължения е причинила наводнение по непредпазливост, което е предизвикано от скъсване на язовирната стена на язовир "Иваново". С това тогавашният областен управител е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смъртта на осем лица, се посочва още в обвинителния акт.

Обвинението срещу Узунова е по чл. 335 ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда до пет години лишаване от свобода. Наблюдаващите прокурори по делото, което е с обем 6000 страници или 30 тома, са Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, ръководител на екипа, Румяна Зайкова - Калеева, заместник районен прокурор на Пловдив, и прокурор Мария Лулкина от Районна прокуратура-Пловдив.

Преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерство на отбраната е имало "отрицателен" спор за собствеността на язовир "Иваново". Поради неизяснения статут на язовир "Иваново" на практика язовирът не се стопанисвал и поддържал от никого. В този случай, при такъв спор за собственост, съгласно разпоредбата на чл. 138 б от Закона за водите, областният управител на област Хасково - обвиняемата Ирена Узунова, е следвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира, смятат обвинителите. Това обаче не било сторено, въпреки че до областната управителка е бил изпратен сигнал от директора на "Гражданска защита" и началника на ОУПБЗН-Хасково за това, че състоянието на хидротехническото съоръжение е потенциално опасно и пред аварийно.

От Апелативна прокуратура Пловдив припомнят, че "по делото е била назначена петорна комплексна експертиза, според която техническото състояние на конструкцията на язовирната стена към момента на аварията било със сериозни недостатъци, за които в сравнително дълъг период са постъпвали документирани сигнали". Не е имало никакви систематични наблюдения на техническото състояние на стената и съоръженията към нея, както и концепцията за адекватни действия и мерки в ситуации с по-интензивни въздействия върху нея, смятат държавните обвинители.

Ирена Узунова твърди, че не се чувства виновна за трагедията в село Бисер и вярва в справедливото правораздаване в България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини