Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт

  • 19 юли 2017 09:55

  • 3689
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт
© Иван Йочев

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Промените бяха приети с 116 гласа „за“, 6 „против“ и 52 гласа „въздържал се“.

Според тях се въвежда отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.

Предвиждат се промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители. С оглед особеностите на тяхната професия се предвижда източници на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.

От доклада на правна комисия стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще направи предложение между първо и второ четене относно финансирането на съсловните магистратски организации по проекти по европейски програми и фондове на ЕС и на Европейското икономическо пространство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини