Цветан Цветков: Открихме несъответствия за милиони в отчетите на СУ

  • 19 юли 2017 07:54

  • 3963
  • 1
Цветан Цветков: Открихме несъответствия за милиони в отчетите на СУ
©

За втора година отказваме да заверим годишния финансов отчет на СУ „Св. Климент Охридски“. Данните в него не дават реална представа за финансовото състояние на университета. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на БТВ.

„Към момента констатираме, че има несъответствие на данните, които се посочват в отчета, баланса и оборота на СУ с обобщените данни на останалите факултети. Едната категория активи е за разминаване между 4 млн. лева за компютрите в университета, а другия за около 7 млн. лева между наличните активи и счетоводните данни на вуза“, разкри той.

Преди дни Сметната палата отказа да завери финансовият отчет на Софийския университет за 2016 г., тъй като не давал вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на вуза.

„Университетът трябва да извърши проверка, за да установи дали това са счетоводни грешки или липси”, поясни Цветков.

При разплащанията на университета също има нарушения. „Имало е трайна практика служебните аванси да се изплащат в брой, а не по банка. Разплащането за стоки, депозитите за тръжни процедури и други също са били в брой”, заяви председателят на Сметната палата.

При проверка на одитния орган стана ясно, че в президентската кампания на Румен Радев има нарушения. Тогава инициативният комитет е продължил да събира пари и след приключването на кампанията. Финалната сума е около 77 хил. лв. „Това показва пропуск в законодателството”, смята Цветков.

По думите на Цветков за част от инвитро процедурите има представени фактури, но не и медицински документи, с които да се удостовери, че те са извършени въобще и в пълен обем. „Финансирани са и лечебни заведения, които не отговарят за критериите за успеваемост”, поясни Цветков.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3963 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.19 | 09:41

1
Всеки прави иширети за да спаси заведението си. И с болниците е така. Седесарските реформи в здравеопазването и образованието са подсъдни.

Добави коментар

Водещи новини