Каракачанов разкри причините за инцидента с хеликоптер "Пантер"

  • 18 юли 2017 15:15

  • 11460
  • 6
Каракачанов разкри причините за инцидента с хеликоптер "Пантер"
© Булфото

Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия.

Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017", предаде БТА. "Набелязани са мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдещето", допълни министърът. По думите му препоръките са оттук-нататък да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране при подобни ситуации от самия летателен състав.

Министърът каза още, че за него е по-важно за армията да се направят разумните разчети и да бъдат похарчени правилно парите на българските данъкоплатци. Той обясни, че до края на годината ще бъде представен план, с който ще нараства бюджетът за отбрана. Министърът даде добра оценка за учението "Шабла 2017".

Президентът Румен Радев също направи коментар за Българската армия. "България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените си сили, особено на фона на нашите съюзници в региона". Той посочи, че през тази година Румъния е постигнала 2 процента от БВП за отбрана, а в Гърция това е станало отдавна. "Ако ние не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбрана", заяви президентът. Според него България не може повече да чака за достигане на 2 процента от БВП за отбрана, защото въоръжените сили са отдавна на критичния минимум.

"Учението се проведе при една изключително динамична и сложна обстановка със стрелби по всякакви мишени", коментира още главнокомандващият. Според него, екипажите са се справили блестящо. "Давам изключително висока оценка", допълни той. Президентът заяви още, че един от най-важните елементи на нашите отбранителни способности е подготовката на личния състав. Според него, тази подготовка не може да бъде остатъчен продукт от бюджета за отбрана. "Тя трябва да е гарантирана. Най-важният елемент в системата на отбраната са хората", заяви президентът.

Според Радев, военнослужещите и цивилните в армията трябва ясно да знаят перспективата си за професионално развитие и социален статус. Президентът коментира още, че е много важен балансът между личния състав и всичко, което е необходимо за него и средствата, необходими за модернизация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11460 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
27-г. СТИГАТ! ГЕРбСП КАРТАГЕН ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!

2017.07.19 | 18:51

5
ИЗМАМИХА НИ! Борисов-3 на ГЕРБ се крепи на АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ същите московски патриотични златни СИДЕРОВИ пръсти на които се крепеше и Орешарски на БСП и ДПС!

2017.07.19 | 18:51

6
ИБРИК ,ПАК ЛИ ТЕ НАИБАХА ..А ТИ СЕ ДЪРПАШЕ ,ТАКА ЛИ ..НАКЪДЕ ..НА КЪМ ХУ.Я МАЙ..ОЙ ,ИЗВАДИ ГО ПО НАВЪТРЕ ..ТАКА ЛИ ВИКАШЕ...И КАРТАГЕН НЯМА ДА ПОМОГНЕ ...

2017.07.19 | 18:51

3
Причините са в безхаберието на костовизма.
„27т.СТИГАТ! ГЕРбСП КАРТАГЕН ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!”

2017.07.19 | 18:51

4
Пак вони на Пешо Пръча и други шумкарски цървули и спарени партенки от руски ботуш! Червени боклуци - фенове на ГЕРбСП- сиамските близнаци на БКП-филиал на терористичния руски Коминтерн!
гошо

2017.07.19 | 18:51

2
Тоя тлъстяк на две магарета сеното не може да раздели.

2017.07.19 | 00:26

1
Причината е ,че са сложили ха кораба мачта.

Добави коментар

Водещи новини