Пациентски организации искат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция

  • 18 юли 2017 12:59

  • 11395
  • 1
Пациентски организации искат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция
©

Пациентски организации ще поискат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева. Това се закани Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб", предаде БТА.

Според нея сериозно безпокойство буди докладът на Сметната палата, публикуван преди дни, в който са посочени редица нарушения. Пациентите настояват прокуратурата да извърши проверка в Центъра, тъй като в него "цари хаос и липсва прозрачност". Георгиева смята, че трябва да има публична информация за успеваемостта на клиниките по асистирана репродукция.

Представители на секция "Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания" към сдружението "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром" твърдят, че в клиниките се извършват ненужни ин витро процедури, при които няма шанс за бременност, особено при жени с ендокринни заболявания. Според тях не се обръща специално внимание на основното заболяване. "Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с преддиабет, диабет, метаболитен синдром, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете", каза Мариана Александрова, управител на сдружението.

Пациентите настояват всички клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографското им изследване и подробна епикриза, за да не се ограничава правото им на второ мнение. Клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат, както и да се подготви пакет от задължителни изследвания преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура, искат още от пациентските организации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Някой, който мисли с главата си

2017.07.19 | 10:18

1
Учудвам се на авторката на статията, която не може да направи разлика между ЦФАР и клиники за асистирана репродукция, техните функции и отговорности. Никакво журналистическо проучване (за мнението на НПО та, пряко ангажирани в дейностите по асистирана репродукция, на дире

Добави коментар

Водещи новини