Проф. Николай Петров за насилието срещу лекари: Започваме да се излагаме като общество, жалко

  • 18 юли 2017 08:09

  • 7744
  • 3
Проф. Николай Петров за насилието срещу лекари: Започваме да се излагаме като общество, жалко
©

В много населени места в страната общинските болници са в тежко финансово състояние. За съжаление в повечето случаи те са единствени в региона. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. в ефира на БТВ.

„Бях ангажиран от НС да изготвя стратегия за управление на лечебните заведения. Трябва да се предложи един унифициран модел за финансиране на болниците. На първо място по-тежко финансово състояние е болницата в Ловеч тя е в спасителен режим. На следващо е Университетската болница в Стара Загора, отбеляза проф. Петров.

„Не сме в мисия на спасяване на болници. Всичко е до добра организация и добри експерти. Здравното заведение ги подпомага по методика за субсидиране. Това не са големи суми, че да се разчита на тях. Основно за болницата е ефективна работа и приходи от НЗОК“, подчерта той.

Министърът даде пример за добро управление: „С 600 000 лв е свален дълга във ВМА. Много добре се справя болница „Св. Иван Рилски “, болницата в Монтана и Пловдив. „Пирогов“ е добра болница с лоша материална база. Това затруднява колегите, но те се справят добре“.

Здравният министър коментира и случаите на насилие срещу лекари. „Работещите в тези болници нямат вина за тежкото състояние на лечебните заведения, в които работят. Те са заплашени от фалити. Трябва да се фокусираме върху мениджмънта“.

„Нещата излязоха от приемливите граници. Започваме да се излагаме като общество, жалко. Трябва да има много сериозна реакция в цялото общество, да има ефективни присъди. Трябва да има присъди, а не накрая да излиза като трудова злополука. С битата акушерка не съм говорил. Тя си беше у дома. Съвет ми е трудно да дам. Дълго време съм работил на място, където се съобщават лоши новини. Това е много трудна игра. Най-лесно е да слезеш на нивото на простака срещу теб“.

„Най-лесно е да понесеш негативизма на близките, когато съобщаваш лоша новина. Младите лекари не искат признание. Искат да бъдат оставени на мира. Медицината е мисловен процес. Има процес на забавяне на емиграцията на лекари. Заварих доста бъркотия в министерството. Паник-бутон ще има в линейките. Правим проучване и ще пуснем обществена поръчка. До октомври се надявам да има паник-бутон. Ще бъде наивно, ако не очаквам атаки. Философията ми е: Върши си работата прозрачно. От моята работа трябва да има полза“. Той посъветва лекарите, които работят на рискови места да са внимателни към близките на пациентите.

По думите на проф. Петров лекарите искат да бъдат оставени на мира, за да работят. „Когато човек е бомбардиран с агресия няма как да се справя“, посочи той.

Статистиката на прокуратурата сочи, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела.

Водещият припомни на проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. терористичният акт в Сарафово, когато на лекарят се налага да прекъсне отпуската си и да се притече на помощ на пострадалите. „Пътувах за отпуска с жена ми. Голямата ми дъщеря се обади. Хвърлих багажа и отидох там, спомня си професорът за терора в Сарафово. С колегите ми се справихме блестящо. Тогава се работи за засечено време. Няма време за ревизия, защото чака следващият. Видях и доста от поразените. Парчета тел имаше по телата им. Да не дава Господ да го преживяваме. Неприятно чувство“.

„Заварих каша в министерството, но не бива да виним само Москов за това. Той е добър специалист и е свършил много добра работя. Той е вървял в посока на повече контрол. За съжаление нямаше достатъчно време, за да отчете резултата“, каза още здравният министър.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.07.19 | 11:58

3
Тъпан прах не го натрупва, ако често се потупва! Некадърни, алчни и арогантни белодрешковци! Изхвърлете частната практика от държавните болници и всичко ще си дойде на мястото! И по-малко доценти и професори, че то, обикновени хора в тази кочина не останаха!

2017.07.19 | 11:58

2
Още от костово време сме се осрали като държава пред света. Седесарските свине, лекето Кобурготски, Овчарката и Тиквата ни довършиха.

2017.07.19 | 11:58

1
Петров ,решението е ликвидиране на здравните търговски дружества и частните такива за българския народ .Частните здравни заведения да се обяват извън държавните грижи и подпомагане .Който иска частно да се оправя без държавна помощ Няма до обяд държавнво и след обяд частн

Добави коментар

Водещи новини