Силно земетресение с магнитуд 7,4 удари в северния Пасифик

  • 18 юли 2017 07:14

  • 19415
  • 0
Силно земетресение с магнитуд 7,4 удари в северния Пасифик
© Gettyimages

Мощно земетресение с магнитуд 7,4 бе регистрирано в северния Тих океан, между Алеутските острови и руския полуостров Камчатка, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Земният трус удари в 1 ч. и 34 мин. във вторник (23.34 ч. по Гринуич в понеделник), на около 200 км от град Николское, на остров Беринг, до полуостров Камчатка. Епицентърът е бил западно от Ату, най-западния и най-голям остров от групата Алеутски острови на Аляска.
Първоначално бе съобщено, че трусът е бил с магнитуд 7,7. Той е бил на малка дълбочина - около 10 км под морското дъно, но далеч от континентите.

Тихоокеанският център за цунами съобщи, че е възможно да възникнат вълни цунами до брегове на около 300 км от епицентъра. Малко вероятно е цунами да стигне до източния бряг на Камчатка.

Трусът бе последван от няколко вторични труса, някои от които с магнитуд 5.

Американският център за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че е възможно да възникнат вълни цунами до брегове на 300 км от епицентъра на земетресението, но е малко вероятно те да стигнат до източния бряг на Камчатка, който е на 310 км от епицентъра.

ТАСС съобщи, че опасност от цунами е обявена в село Николское на остров Беринг, както и на северните Курилски острови, но вълните няма да са по-високи от половин метър. Според представител на Камчатския филиал на Геофизическата служба на Руската академия на науките трусът със сила 7 е ударил в района на Алеутските острови, на дълбочина 30 км под морското дъно. Според Сахалинския център за цунами трусът е бил с магнитуд 7,7.

По-късно бе отменено предупреждението за опасност от цунами.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини