Фермерите теглят кредити след лошото време

  • 17 юли 2017 14:05

  • 1594
  • 1
Фермерите теглят кредити след лошото време
©

Рекордно високите температури от над 40 градуса бяха съпроводени от бури, градушки и проливни дъждове в почти цялата страна. Обобщени данни за щетите върху реколтата все още няма, но някои земеделци вече търсят допълнителни средства за покриване на извънредните им разходи. Това е повишило запитвания за неотложни земеделски кредити, сочат данни на кредитните дружества в сектора.

В „Агрион Финанс“, които са небанкова кредитна институция, специализирана в земеделски кредити и лизинг за покупка на земя, броят на исканията за последния месец са скочили двойно.

Земеделците се оглеждат все по-често към алтернативи на традиционното финансиране през голяма банка тъй като голяма част от средните и по-дребни стопани нямат  достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Процедурата по кандидатстване и одобрение в „Агрион Финанс” отнема много по-кратко време.

Също така не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки. Най-активната група клиенти според експертите на „Агрион Финанс“ са именно малките и средни земеделски производители, а средната сума, от която имат нужда е около 600 000 лв.

Кредитите на „Агрион Финанс“ започват от 10 000 лв. Основните финансови продукти на компанията са за оборотни средства, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са единствените на пазара, които предлагат покупка на земеделска земя на лизинг при 100 % финансиране на сделката – т.е. ако продажната цена на земята съвпадне с оценката на фирмата, клиентът не дължи първоначална вноска, а директно започва да си погасява лизинговите вноски. Финансирането при останалите им кредити достига до 80% от оценката за заложения актив. Максималният срок за погасяване на земеделските кредити на „Агрион Финанс“ е 10 години като погасяването на задълженията е съобразено със сезонността и очакваните приходи от дейността.

Извън форсмажорните обстоятелства свързани с капризите на времето, фермерите търсят финансиране с цел  модернизация и разширяване на стопанствата им, за реализиране на проекти по програми, както и за покриване на текущи разходи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1594 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.17 | 17:59

1
Начи фермерите си залагат главите сами...?

Добави коментар

Водещи новини