Ще наблюдаваме София от тераса на Телевизионната кула

  • 15 юли 2017 07:05

  • 7366
  • 0
Ще наблюдаваме София от тераса на Телевизионната кула
© Булфото

Софиянци ще могат да наблюдават целия град от площадка на Телевизионната кула.

Това предвижда проектът на подробния устройствен план на Борисовата градина. Идеята на архитектите, спечелили конкурса за изработване на плана, е да се търси възможност за широк обществен достъп до изгледна площадка в сградата на Телевизионната кула, която е третата по височина в София със своите 106 метра.

Устройственият план предвижда изграждане само на една нова сграда на територията на Борисова градина, която ще е висока до 10 метра и ще бъде предназначена за музей „Зелената памет на София“. Той ще бъде изграден между розариума и бул. „Драган Цанков“, като в него ще се помещава и парковата администрация. Проектът обаче предвижда да бъдат възобновени сгради, които вече не съществуват. Така например е предвидена възможност за възстановяване на изчезналите сгради на Климатичното училище и Горския дом. Предвижда се още да се възстанови и къпалнята „Мария Луиза“, която е затворена от години, а по-голямата част от нея е частна собственост. Според мотивите към плана „частната собственост практически не следва да възпрепятства отварянето“ на басейна, пише в. Монитор.

Обособяване на нов спортен комплекс на мястото на старата гара „Пионер“ и четири нови паркинга за над 500 коли са заложени в устройствения план на парка. 240 паркоместа ще бъдат осигурени с два подземни паркинга до спортния комплекс. Още 104 места ще има в гаража, който ще се появи на мястото на старото трамвайно трасе по бул. „Драган Цанков“ между бул. „Вапцаров“ и ул. „Незабравка“. Място за 180 автомобила ще се осигурят и с 3-етажен гараж до Националния стадион. Други 30 коли ще могат да се паркират и при началната спирка на атракционно влакче, което ще се движи от гара „Пионер“ до болница „Токуда“.

Подробният устройствен план позволява да се поставят подвижни козирки на трибуните на Националния стадион и този на ЦСКА. Тоалетната край Братската могила също ще бъде възстановена. За алеите се предвижда да бъдат обновени според оригиналната концепция на парка. Това означава, че асфалтът ще бъде заменен от щуп. Всякакви рекламни елементи в парка, включително и по фасадите на сградите, ще бъдат забранени.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини