В Ница почетоха паметта на загиналите в миналогодишния атентат

  • 14 юли 2017 20:32

  • 3198
  • 1
В Ница почетоха паметта на загиналите в миналогодишния атентат
© Getty Images/Guliver (архив)

В южния френски град Ница днес почетоха паметта на жертвите на миналогодишния атентат на крайбрежна улица, в който загинаха 86 души и стотици бяха ранени, предадоха осведомителните агенции.

Президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и други високопоставени лица стояха мирно при изпълнението на националния химн на градския площад "Масена". Площадът е близо до крайбрежната улица "Променад дез англе", на която точно преди година атентаторът Мохамед Булел се вряза с камион в тълпите хора, събрали се да гледат фойерверките по случай Деня на превземането на Бастилията - националния празник на Франция.

На днешната церемония бяха наградени с ордени на Почетния легион полицаи и цивилни за действията им след атаката. Сред наградените бяха двама граждани - Франк Терие и Александър Ниг, - които се опитвали да проникнат в кабината на камиона и да спрат атентатора. Наградени бяха и двамата полицаи Гаетан Роа и Магали Котон, които преследвали Булел из тълпата и го застреляли, съобщи ДПА.

ТАСС предаде, че церемонията в Ница започна като състоялия се по-рано днес военен парад в Париж - самолети от ескадрилата "Патрул дьо Франс" прелетяха в небето, оставяйки три дири в цветовете на националния флаг. На трибуната за почетните гости до Макрон и съпругата му стояха бившите президенти Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 и Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, а до тях беше и князът на Монако Албер Втори.

По-късно днес Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и съпругата му Брижит ще имат частни срещи с роднини на жертвите на атентата. Вечерта в града ще има концерти, а на "Променад дез англе" ще бъде изписано с гигантски букви "Свобода, равенство, братство" - държавния девиз на Френската република. Надписът ще се състои от 12 хиляди синьо-бяло-червени картончета, на които са изписани имената на 86-те загинали. Денят ще завърши с фойерверки, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3198 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.14 | 20:49

1
Tia mai pak vzexa da se subirat po mnogo xota na edno miasto...iavno nesa si vzeli pouka

Добави коментар

Водещи новини