Терористи убиха петима полицаи в Египет

  • 14 юли 2017 16:09

  • 4862
  • 0
Терористи убиха петима полицаи в Египет
© Getty Images/Guliver (архив)

Маскирани нападатели на мотоциклет откриха огън по патрулен пост съвсем близо до най-старите египетски пирамиди в Гиза, като убиха петима полицаи, предаде Асошиейтед прес, цитирайки неназовани представители на властите.

Атаката бе извършена в ранните часове на днешния ден в село Абусир, което е предградие на столицата Кайро, край прочутата стъпаловидна пирамида на крал Джосер - най-старата от над 90-те пирамиди. Убитите полицаи са част от групата, охраняваща Сакара - един от най-популярните туристически обекти в Египет, където се намират редица храмове, гробове и древни погребални комплекси.

Терористите са откраднали оръжия и радиостанции от жертвите и се опитали да подпалят телата им, но избягали, след като видели наблизо да се събират хора, разказаха свидетели. Досега никой не е поел отговорност за атаката.

След като египетските военни свалиха ислямисткия президент Мохамед Морси през 2013 г., в страната бяха извършени поредица от бунтовнически атаки. Насилието се съсредоточи главно в северната част на Синайския полуостров.

За други подобни нападения от движещи се превозни средства, прицел на които станаха главно полицаи, военни, съдии и проправителствени политици, отговорност е поемала слабоизвестна екстремистка групировка "Хасм" ("Решителност"). Властите подозират, че тя е свързана със забранената ислямистка организация "Мюсюлмански братя", към която принадлежи и сваленият президент Морси, дошъл на власт след законни избори, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини