Над 1100 военнослужещи от четири държави участват в тактическото учение "Шабла 2017" (сним

  • 14 юли 2017 14:28

  • 2518
  • 2
Над 1100 военнослужещи от четири държави участват в тактическото учение "Шабла 2017" (сним
© Министерство на отбраната

Над 1100 военнослужещи от четири държави ще участват в започналото днес тактическо учение с бойни стрелби (ТУБС) "Шабла 2017", съобщиха от Министерството на отбраната.

Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на България при прикритие на държавната граница. ТУБС "Шабла 2017" се провежда като свързано учение с Многонационалното учение с висока видимост "SABER GUARDIAN 17" и международното учение "TOBRUQ LEGACY". На откриващата церемония в тържествен строй застанаха военнослужещи от страните участнички - България, Сърбия, Украйна и САЩ.

Заместник-командирът на българските Военновъздушни сили и директор на учението бригаден генерал Петьо Мирчев е поздравил участниците и е обявил началото на стрелбите. В продължение на пет дни от днес до 18 юли ще продължат тактическите учения с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътните войски с международно участие.

На зенитния полигон на ВВС "Шабла" Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътни войски и Военноморските сили, ще усъвършенстват подготовката на своите формирования за противовъздушна отбрана. Ще се водят интензивни стрелби с различни типове ракетни комплекси в широк височинно-скоростен диапазон по разнообразни въздушни цели. Освен способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойните средства, с които ВВС участват в "Шабла 2017", включват зенитно-ракетните комплекси С-300, "Нева" и "Куб", изтребителите МиГ-29, самолетите Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-24.

Стрелбите въздух - въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по радиоуправляеми и парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно и бордно артилерийско въоръжение. Самолети Су-25, L-39 и хеликоптерите Ми-24 ще стрелят с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. Самите надводни цели представляват обемни мишени, разработени от ВВС и тествани по време на морската подготовка на авиацията на летище Балчик и ТУБС през 2015 година. Сухопътните войски ще тренират своите професионални умения със ЗРК "ОСА-АКМ", ЗУ-23-2 и ПЗРК "Стрела-2М". Ще бъде изпълнена и бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка".

Военноморските сили ще осъществяват стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс "Стрела-2М", радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста, един катер ще има готовност за аварийно-спасително осигуряване полетите на ВВС. Сърбия, Украйна и САЩ участват със зенитно-ракетни дивизиони на своите ВВС и СВ. Те ще извършат пускове "земя - въздух" със ЗРК С-300, Нева, КУБ и Авенджър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2518 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.07.14 | 19:26

2
И ОТНОВО БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ,ЩЕ МУ СВАЛЯТ ПО ДЕСЕТ КОЖИ ЗА ДА ХРАНТУТИ ЧУЖДА АРМИЯ ..НО ТАКА Е ,КОЙТО НЕ ХРАНИ СВОЯ ,ЩЕ СЕ НАВЕДЕ ДА ГО ЕВЕ ЧУЖДА..ПЕДЕРАСТИ...БОКО И ЦВЪКИ И ВОЙВОДЕСТИЯ ПЕДАЛ И ВИНКЕЛА ЦИГАНИНА ,ПАРДОН МУРГАВИЯ...

2017.07.14 | 19:26

1
Пазете двата хеликоптера да не паднат в морето!

Добави коментар

Водещи новини