Анкара: Борбата срещу пучистите от 2016 г. продължава

  • 14 юли 2017 13:55

  • 6790
  • 0
Анкара: Борбата срещу пучистите от 2016 г. продължава
© gettyimages (архив)

Борбата срещу терористичната организация на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, която стои зад опита за преврат от миналата година, каза турският премиер Бинали Йълдъръм, предаде РИА Новости.

Премиерът в Анкара се срещна с журналисти от водещи медии в страната по повод първата годишнина от опита за преврат срещу турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, извършен в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. Йълдъръм увери своите събеседници, че няма опасност от повторение на събитията миналото лято. "Обаче, ако някой реши да направи подобно безумие, той ще бъде наказан с цялата строгост на закона", категоричен бе министър-председателят на югоизточната ни съседка.

"Рано е да се каже, че борбата срещу Гюлен и неговите привърженици приключи. Тя все още продължава. В момента се водят съдебни дела и може да се появи още информация около кървавите събития", предположи още Йълдъръм.

Турският премиер коментира и изказването на Кемал Кълъчоглу, който е лидер на най-голямата опозиционна сила и най-старата политическа формация в Турция – Народнорепубликанската партия, че пучът е бил планиран и осъществен от Анкара. "Такива думи са резултат от влиянието на Гюлен в нашия политически и обществен живот", категоричен бе Йълдъръм.

Група военни се опитаха да извършат преврат в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. При сблъсъците загинаха над 200 души, а няколко хиляди пострадаха. Турция обвини живеещия от години в САЩ Гюлен. Той часове след кървавите събития отрече твърденията на Турция.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
6790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини