Могат ли десет цента да разрешат големия проблем с кафето в света

  • 14 юли 2017 12:10

  • 2156
  • 0
Могат ли десет цента да разрешат големия проблем с кафето в света
© Pixabay

С гъстия си мустак и решителна походка Хуан Валдес, придвужаван от мулето си Кончита, е въплъщение на образа на производителя на кафе в Колумбия.

И макар че в кафеените плантации на страната можете да засечете мъже, които наистина отговарят на образа на този фиктивен герой, ще видите и много възрастни хора, които събират плода, както и деца. Това е един от големите проблеми на гигантската индустрия, в която първата брънка в стойностната верига е най-слабият.

“Наричам тази система неоколониална“, казва Фернандо Моралес де ла Крус от Café for Change - една от многобройните компании за кафе със социална ориентация. Според него причината за това е съсредоточаването на огромно богатство в големи мултинационални компании и ниският процент на приходите, които стигат до страните производители, където е обичайно селяните да живеят в условия на бедност, а децата да работят.

Самият генерален директор на Националната федерация на производителите на кафе в Колумбия (FNC) Роберто Велес изтъкна в понеделник, по време на закриването на 84-я Коргрес на производителите на кафе в Колембия, ниските приходи на полските работници, посветили живота си на тази култура, в сравнение с глобалната икономика на кафето.

Приходите от нея достигат 200 млрд. долара на година. „Производителите в света имат достъп само до по-малко от 10% от тези приходи“, каза Велес.

В Колумбия, например, годишното производство достига 10 млн. чувала (всеки по 60 кг). Приходите от него достигат 2.289 млрд. долара. Ако всички тези пари бяха печалба за производителите, а това не е така заради производствените разходи и разоходите за дистрибуция, 750 000-те души, които са заети пряко в отглеждането на кафе, щяха да получават законна минимална заплата от около 240 долара.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини