Планина край Охрид пораснала с 5 см от трусовете

  • 14 юли 2017 07:41

  • 3642
  • 1
Планина край Охрид пораснала с 5 см от трусовете
© Pixabay

Поредицата от земетресения в района на Охрид са накарали планината Галичица "да израсте" в северната си част с 4-5 см., предава излъчващата на албански език скопска телевизия "Алсат-М", цитирана от агенция "Фокус".

Телевизията се позовава на професор Ивица Милевски от Природо-математическия факултет на Скопския университет, според който първоначалната информация е от сателитни снимки и тепърва предстои промяната да се констатира на терен.

Професор Милевски коментира и хоризонталното изместване на земните пластове в региона, което достига от 0,30 м. до 1,5 м. Телевизията припомня че за последните 20 дни са регистрирани над 1200 земетресения в Северна Галичица. Земетресенията причиниха огромни щети в града.

Според направените геологически проучвания в района на село Косел, разположено на 7 км. северно от Охрид, се намира единственият действащ вулкан на Балканите, наречен от местното население Дувалото. Това причинява и мирисът на сяра, усещан след някои от трусовете.

Старият Охрид или някогашният Лихнидос е бил унищожаван веднъж от земетресение през VI век, пишат скопските медии по повод последните земетресения в близост до крайбрежието на Охридското езеро. Според изданията става въпрос за изследване на наносите и на сеизмичните профили на дъното на езерото, които потвърждават съобщенията на древните хронисти, според които древният Лихнидос е бил унищожен от катастрофално земетресение.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.19 | 09:21

1
чудно как ги измериха тия 5 см , ами то може да са паднали листа , или пък дърветата да са пораснали

Добави коментар

Водещи новини