Жители на столичния кв. "Стрелбище" излязоха на протест срещу строеж на небостъргач

  • 13 юли 2017 21:12

  • 4863
  • 3
Жители на столичния кв. "Стрелбище" излязоха на протест срещу строеж на небостъргач
© БНТ

Жители на кв. „Стрелбище“ в София излязоха на протест. Те са против строеж на 43-етажен небостъргач, който се предвижда да бъде построен в близост до кръстовището на бул. „Петко Тодоров“ и бул. „България“, съобщава БНТ.

Това е вторият протест в рамките на две седмици, който събира жителите на квартал "Стрелбище", тъй като фирмата-инвеститор все още има намерени да застрои този терен. Хората не искат градинката да се превърне строителна площадка нeзависимо дали става въпрос за висока сграда или ниско строителство.

Жителите категорично са против строителството на небостъргач в квартала. Те настояват да се запази статутът на терена като зелена площ и да се издаде забрана за строителство. Тук обаче идва големият проблем. Собственикът на терена е строителна фирма, която го е закупила през 2006 г. Тогава устройственият план е позволявал тук да се издига небостъргач. Няколко години по-късно обаче планът се променя и мястото е очертано като зелена площ, а фирмата твърди, че не е била уведомена за това. Главният архитект на София Здравко Здравков от своя страна отказва да издаде разрешение за строителството, защото смята, че е в разрез със закона. Върховният административен съд също заема позиция в спора. Според съда, собственикът е ощетен и отменя отказа на главния архитект. Заради отказа си да се подчини на решението на съдиите, Здравко Здравков, се глобява с 1000 лв. всеки месец.

По-рано днес кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска предложи да се въведат лимити на височината на сградите в различните части на града. Промените в закона за устройство и застрояване ще бъдат обсъдени другата седмица.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4863 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.07.15 | 18:28

3
Кой беше премиер през 2006-ста знаете ли... педала станишев! Лошото е че на тоя боклук..гербаджийската потурчена пасмина ще му завърши делото!
СИ ДАДЕ ГЪЗЪ НА ТУРЦИТЕ ДА ГО ПОРЯТ

2017.07.15 | 18:27

2
НЯМА ПО ГОЛЯМ КОМУНИСТ ОТ БОЙКО КУРВАТА

2017.07.14 | 16:38

1
БРАВО! ПОДКРЕПЯМЕ ВИ! ДА СИ ЗАВРАТ НЕБОСТЪРГАЧИТЕ УГЗ.

Добави коментар

Водещи новини