Политолог: Всички в България трябва да разберат, че има закон и той е еднакъв за всички

  • 13 юли 2017 14:34

  • 7241
  • 4
Политолог: Всички в България трябва да разберат, че има закон и той е еднакъв за всички
© Фейсбук

За пореден път видяхме, че държавата, институциите и политиците ни не са си научили уроците. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод протестите в Асеновград и Бяла след извършени побои от роми над българи.

Помним случаите в Катуница и в големите ромски махали в България - във София, Варна, Пловдив, Ямбол, Бургас. Интеграцията в България я разбираме като кандидатстване за пари под наслова "Ромска декада", а всъщност тези пари не стигат до най-нуждаещите се. Моделът е сбъркан – почти едни и същи ромски фондации кандидатстват по програмите, успяват да спечелят проекти, но не ги виждаме толкова бързи и всеобхватно проникващи, колкото ни се иска. Продължаваме да витаем в стереотипа на българската толерантност, която е подлагана на безброй изпитания и критики. В такива смутни времена, когато светът все повече се затваря в себе си, всеки дразнител, който влиза в конфликт с националната идентичност, много лесно става повод за скандали. Имаме стереотип на неуспешно съжителстване с ромите през последните години, провалена интеграция, липса на достатъчно активни политики за включване на ромите като български граждани, а не като някакви извънземни, които трябва да направим български граждани. Оттам идва толерирането на всякакви техни прояви, като дребната престъпност е най-отчетливата и видима за българските граждани. Нашата държава вече 20 години не може да се справи с това, коментира Стефанов.

По думите му лансираната от вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 идея за полицейски управления в циганските гета ще свърши работа, ако е по принципа на нулева толерантност, която въвежда кметът Джулиани в Ню Йорк. Там хората от малцинствата биват дисциплинирани по един много прост начин – вкарват хора от техните среди в органите на реда. Искаш ромите да спазват закона – ще намериш модели за подражание. Идеята е добра, но трябва да се реализира без да се прилага полицейщина, а да бъде наистина образец за политика на интеграция. Трябва да бъдат образовани не само ромите, а и всички, които живеят в границите на тази държава - че има закон, той е еднакъв за всички и всички трябва да го спазват, подчерта политическият анализатор.

Той коментира и темата със скандала с НДК. По думите му това неизбежно ще се отрази негативно на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Подобни обвинения в корупция, уволнения и назначения за по един ден казва на всеки безпристрастен наблюдател, че в тази държава няма ред как се харчат публични средства, отбеляза Любомир Стефанов.

Според политолога България трябва да преговаря с Македония от позицията на осъзнаване кои сме ние, къде сме и защо сме там. Трябва да им помогнем като "по-големия брат". Допирните точки са повече от тези, които ни разделят. Емоцията не може да бъде оперативно отстранена от отношенията ни с Македония, но има начин да постигнем споразумения в ключовите области, които са изискуеми по преговорните процеси за НАТО и Европейския съюз. Може би най-големият препъникамък ще бъдат българският и македонският език, но политиката по принцип се води, за да се изграждат мостове, които да свързват хората, а не да се вдигат стени, които ги разделят. Нашата позиция трябва да бъде принципна и когато наложим такова принципно поведение, преговаряйки с Македония, в един момент тя ще разбере, че искайки да получи нещо, ще трябва да спазва същия тип принципно поведение. Трябва да наложим модел на комуникация, а не всеки път според градуса на емоцията да реагираме и да се поддаваме на провокации, каза още Любомир Стефанов пред Novini.bg

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7241 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.07.16 | 12:43

4
да ,да , има заКОН , за ЛЪВ и за циганин няма
kolxo

2017.07.16 | 12:42

3
А един мармот увива бонбони със станиол. Къде ли купува тревата тоя?
ВЕРНАРД

2017.07.16 | 12:42

2
Господине ама ти откриваш нещо ново и изумително.И....какво от това нещо променя ли се - не. Не отегчавай масите те отдавна са разбрали че живеем в етап на констатации повече от 30 г.
ники

2017.07.16 | 12:42

1
защо не отидеш в циганската махала да им обясниш??

Добави коментар

Водещи новини