Най-предпочитаните специалности у нас са били право и бизнес администрация

  • 13 юли 2017 06:36

  • 6321
  • 0
Най-предпочитаните специалности у нас са били право и бизнес администрация
© Pixabay

Близо 34 процента от завършилите висше образование у нас са предпочели специалности като право и бизнес администрация, показват данни от анализ на Евростат за завършилите през миналата година студенти в ЕС. Тези специалности са и най-предпочитани сред европейските студенти - близо 25 на сто от 5-те милиона студенти са избрали именно тях, отчита европейската статистика.

На втора позиция сред най-предпочитаните специалности у нас са били социалните науки, информатиката и журналистиката - около 16 на сто от завършилите висшисти. На трета позиция са специалности в областта на инженерните науки, производството и архитектурата - 14 процента. Около 7 на сто от завършващите се насочват към медицината, а около 8 на сто се ориентират в сферата на образованието.

Най-малък е бил процентът на висшистите, които са избрали специалности в сферата на аграрните науки и ветеринарната медицина - едва 1,7 на сто.

Като цяло у нас през миналата година са се дипломирали около 60 000 висшисти, което е сравнително голям спад в сравнение с предходните години. Така например през 2013 г. у нас са завършили над 66 хиляди висшисти, през 2014 - 63 хиляди, а през 2015 г. - 62 хиляди.

Като цяло броят на завършилите висше образование жени е значително по-голям от броя на мъжете: през 2016 г. са се дипломирали 36 961 жени и 23 422 мъже.

Най-висок е броят на висшистите със степен бакалавър - 30 895, магистрите са 25 606, професионалните бакалаври - 2 418 /завършилите колеж или полувисше образование/, а докторантите - 1 464.

Близо 5 милиона студенти са се дипломирали в ЕС през миналата година, отчита Евростат. Около 60 процента от тях са били жени, а 40 на сто - мъже.

При жените-висшистки около 80 процента са завършили специалности в областта на образованието и педагогическите науки, а медицината е следващ предпочитан профил при дамите.

Най-предпочитани специалности от мъжкия пол в ЕС са били "Информационни и комуникационни технологии" - 80 на сто, както и видовете специалности в областта на инженерството и строителството.

Един от всеки четири завършили висшисти в ЕС е бил в специалността "Бизнес администрация и право", като най-висок дял завършили този профил е регистриран в Люксембург - 40 процента, Кипър - 35 процента, както и България и Франция - по 34 процента.

Специалностите в областта на инженеринга и строителството са били предпочитани най-много в Германия, Португалия и Австрия - по около 20 процента.

Медицината е била предпочитана специалност най-много в Белгия - 26 на сто, Дания и Швеция - по около 20 на сто.
Специалистите в областта на педагогическите науки и образованието са най-много в Кипър - 18 процента, а изкуствата и хуманитарните науки са били най-много популярни в Италия и Великобритания - по около 16 на сто.

Като цяло най-висок е бил броят на висшистите във Франция - там са се дипломирали над 750 хиляди студенти, Великобритания - 740 хиляди, Германия - 544 хиляди, Полша - 516 хиляди и др.

Най-малък е броят на дипломиралите се висшисти в Люксембург - 2000 и Малта - 4000, отчита Евростат.

Последвайте канала на

БТА
6321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини