Лукът - царят на лятната салата

  • 13 юли 2017 11:19

  • 2490
  • 1
Лукът - царят на лятната салата
©

Понякога плачем докато го режем, друг път се мръщим на силния му аромат, но без него не можем - негово величество лукът е неизменна част от българската кухня. 

"Той е съставката, без която нито една лятна салта не е достатъчно вкусна", категоричен е и Расим Акиф, който има голяма зеленчукова градина край село Милево, в която отглежда от най-вкусния български лук, който можете да намерите на пазара. Затова и продукцията му е част от проекта Градините на BILLA.  

Расим е израстнал буквално на полето и от много млад се занимава със земеделие. Колегите му казват, че спокойно може да напише докторска дисертация по агрономство - толкова много опит и знания има. 

Когато го разпитваме защо неговият лук е толкова вкусен, Расим се усмихва и признава - "Защото го гледам бавно и с любов". Много от вносните сортове били т.н. "Бързи" - засаждат се, а след месец, два се вадят. Лукът, който Расим отглежда в равнината край село Милево се сади в края на есента - октомври, ноември - когато почвата още не е замръзнала. Той стои в земята цяла зима и напролет започва да налива глави. Така зеленчукът събира най-ценните витамини и минерали от българската земя, за да стигне до щандовете на BILLA - полезен и вкусен. 

Сладък и вкусен


"Българският лук, който аз отглеждам не е толкова лют, колкото някои вносни сортове, защото престоява по-дълго в земята. Той има сладникав вкус и добрите готвачи познават отлично качествата му. Затова и го предпочитат, когато приготвят летните ястия.", казва Расим.  
Той е на полето от ранна пролет до късна есен, за да наглежда своите градини и се гордее с добрата си продукция. Ако го питате как да познаем качественият лук, той разказва с щипка романтика за ароматния миризливец - трябва да е с добра консистенция, да не е много лют и да е приятен, леко хрупкав, когато го хапвате. 

Миризливецът, пълен с витамини 

Понякога сме склонни да го подценяваме, но лукът крие под люспите си цяла витаминна аптека. Познат още от древността, този зеленчук действа като природен антибиотик и помага на организма да се справи с рака. 

Още Плиний пише, че лукът лекува 28 болести. Най-новите изследвания показват, че той е бил напълно прав. Оказва се, че лукът отделя специални биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и др. Освен с бактерицидни свойства, лукът се характеризира и с изключително добрия баланс на различните видове витамини А, В1, В2, Е, К, РР,  както и витамин С.

Една глава лук дневно ще ви зареди с куп полезни вещества, ще помогне на организма ви в битката със сърдечно съдовите заболявания и ще подобри имунитета ви. 

Затова не пропускайте да сложите няколко глави вкусен български лук в пазарската си кошница следващия път, когато минавате през щанда.

Последвайте канала на

Novini.bg
2490 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2017.08.17 | 15:00

1
Е хубаво де - лук ама трябват и домати,краставици,олио,сол и РАКИЯ.

Добави коментар

Водещи новини