-
13 юли 2017 11:19
- 2490
- 1
Понякога плачем докато го режем, друг път се мръщим на силния му аромат, но без него не можем - негово величество лукът е неизменна част от българската кухня.
"Той е съставката, без която нито една лятна салта не е достатъчно вкусна", категоричен е и Расим Акиф, който има голяма зеленчукова градина край село Милево, в която отглежда от най-вкусния български лук, който можете да намерите на пазара. Затова и продукцията му е част от проекта Градините на BILLA.
Расим е израстнал буквално на полето и от много млад се занимава със земеделие. Колегите му казват, че спокойно може да напише докторска дисертация по агрономство - толкова много опит и знания има.
Когато го разпитваме защо неговият лук е толкова вкусен, Расим се усмихва и признава - "Защото го гледам бавно и с любов". Много от вносните сортове били т.н. "Бързи" - засаждат се, а след месец, два се вадят. Лукът, който Расим отглежда в равнината край село Милево се сади в края на есента - октомври, ноември - когато почвата още не е замръзнала. Той стои в земята цяла зима и напролет започва да налива глави. Така зеленчукът събира най-ценните витамини и минерали от българската земя, за да стигне до щандовете на BILLA - полезен и вкусен.
Сладък и вкусен
"Българският лук, който аз отглеждам не е толкова лют, колкото някои вносни сортове, защото престоява по-дълго в земята. Той има сладникав вкус и добрите готвачи познават отлично качествата му. Затова и го предпочитат, когато приготвят летните ястия.", казва Расим.
Той е на полето от ранна пролет до късна есен, за да наглежда своите градини и се гордее с добрата си продукция. Ако го питате как да познаем качественият лук, той разказва с щипка романтика за ароматния миризливец - трябва да е с добра консистенция, да не е много лют и да е приятен, леко хрупкав, когато го хапвате.
Миризливецът, пълен с витамини
Понякога сме склонни да го подценяваме, но лукът крие под люспите си цяла витаминна аптека. Познат още от древността, този зеленчук действа като природен антибиотик и помага на организма да се справи с рака.
Още Плиний пише, че лукът лекува 28 болести. Най-новите изследвания показват, че той е бил напълно прав. Оказва се, че лукът отделя специални биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и др. Освен с бактерицидни свойства, лукът се характеризира и с изключително добрия баланс на различните видове витамини А, В1, В2, Е, К, РР, както и витамин С.
Една глава лук дневно ще ви зареди с куп полезни вещества, ще помогне на организма ви в битката със сърдечно съдовите заболявания и ще подобри имунитета ви.
Затова не пропускайте да сложите няколко глави вкусен български лук в пазарската си кошница следващия път, когато минавате през щанда.
Последвайте канала на
Свързани новини
НАП заличи над 3 млн. лева от дълга на ЦСКА - София, Левски излезе от “черния” списък
Кирил Котев сменя Гонзо в БФС
Каранга: Вече съм приготвил как да отпразнувам, ако вкарам на Левски
Стоичков: Оптимист съм! Виждам България един ден да се върне на голямо първенство
Виляреал се интересува от Якуб Пьотровски
Тенисистка номер 1 на Румъния пред Sportal.bg: Пиронкова беше толкова добра
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Румен Радев започна консултациите за служебен премиер
28 март 202412:51
Консултациите за служебен премиер: управителят на БНБ не "прегърна" идеята за политическо взаимодействие с централната банка
28 март 202414:30
Мария Габриел призова: Да си дадем шанс след изборите да се върнем един към друг
28 март 202412:42
И Костадинов се обяви за избори 2 в 1: Изпаднахме в абсурдна и вредна ситуация
28 март 202413:03
Нинова: Не очакваме криза
28 март 202412:36
Проф. Киров: Възможно е Горица Кожарева да стане служебен премиер
28 март 202412:16
Приеха бюджета на София за 2024 г.
28 март 202413:37
Родилка почина в кърджалийската болница
28 март 202412:55
Мъж се опита да нахлуе през офицалния вход в президентството
28 март 202414:21
2017.08.17 | 15:00