Продължават проучванията в пещерата "Козарника"

  • 12 юли 2017 07:18

  • 12527
  • 0
Продължават проучванията в пещерата "Козарника"
©

Продължават проучванията и това лято на различни пластове в пещерата "Козарника", съдържаща най-ранните човешки следи на континента ни, като археолозите ще бъдат също и в антична "Рациария", и край село Балей.

Това разказа пред БТА директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова. Проучванията в пещерата "Козарника" край село Гара Орешец, община Димово, ще започнат след 15 юли, уточни Филипова, цитирайки доц. Николай Сираков, участник в проучванията. Пещерата е разположена на около 3,5 км от село Гара Орешец по посока за град Белоградчик. И тази година проучванията са организирани от Българската академия на науките и Института за геология и праистория на кватернера в Бордо, Франция.

Както обикновено и тази година проучванията ще продължат един месец - до 15 август, каза доц. Сираков. Преди започването им предстои да извършим подготовка на обекта, уточни той. Доц. Сираков поясни, че в проучванията участват учени от цяла Европа, които не работят на терен през цялото време, а взимат проби, правят изследвания и си тръгват. "Проучваме основно прехода от среден към късен палеолит, смяната на неандерталците със съвременния човек, т.е. с нашите предшественици. Изследваме следващи пластове, които сме набелязали предварително, както и някои части от места, които вече сме проучили в пещерата", допълни археологът. Той отбеляза, че пещерата "Козарника" е уникална с това, че съдържа едни от най-ранните човешки следи на континента ни. Те идват от Африка през Близкия Изток и минават през Балканите, за да заселят Централна и Западна Европа.

При нас интересът е към първите хора, които заселват европейския континент, обясни доц. Николай Сираков. По думите му интересът към този период от човешката история е много голям сред чуждите туристи. На територията на Видинска област през новия археологически сезон ще продължат разкопките на двата основни обекта - антична "Рациария" и некропола край с. Балей, уточни Фионера Филипова. За предстоящите разкопки Видинският археологически музей е подал необходимите документи в Министерството на културата за получаване на финансиране по държавната задача. "Подали сме документи за "Рациария", за проучвания край село Балей, като документите за тях са минали вече през секциите "Античност" и "Праистория" към Националния археологически музей /НАМ/ към БАН. Очакваме обявяването на финансирането", каза Филипова.

Научен ръководител на проучванията в "Рациария" отново ще бъде доц. Здравко Димитров, гл. асистент към НАМ-БАН. Научните ръководители на разкопките край село Балей са д-р Георги Иванов, гл. асистент д-р Таня Христова и доц. Стефан Александров, консултант. Всички археолози от Регионалния исторически музей във Видин влизат в тези два екипа. На двата обекта ще се работи през август и септември.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
12527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини